用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山靈糧幼稚園 及 聖母無玷聖心幼稚園 你會怎選擇? ...
go

馬鞍山靈糧幼稚園 及 聖母無玷聖心幼稚園 你會怎選擇? [複製鏈接]

開心的學校,都唔係只係玩玩玩到顛 我囡係今年靈糧K1生,日日都有小肌肉訓練,為日後寫字做準備。另外,學校有中英文字咭、普通話詞咭, 家長亦可響內聯網上瞭解英文同普通話的月度學習內容同埋進度。

仲有,學校訓練閱讀也都有自己一套方法,這點十分重要,因我相信,人生流流長,一個人從閱讀當中獲得的知識,要比書本中廣泛的多的多!

因此,靈糧所教內容如果全部都跟到的話,亦是十分足夠的!

BTW,我理解的happy school,是將知識以更生動、更吸引小童的表現方式教比幼稚園學生,以讓小朋友記憶深刻,并完全理解。完全唔係僅僅在學校傻玩

跟唔到小學的小朋友,其實屋企人都要反思下吧

回復 leehimhim 的帖子

K1功課只有“請聽我讀”計劃,每兩周學校派發兩本書,一本由家長讀比小朋友,家長讀一遍簽一個名,叫做“親子閱讀計劃”;另一本簡單D既,需由小朋友向其他人讀,小朋友每讀一次獲得一個簽名,10日內獲得24個簽名,壓力其實都唔小。我囡幾次都自己揀(或者老師派發)了英文圖書,亦在這個活動當中學到唔少英文句子。

另會有一D不定期的親子勞作,此外,K1無其他書面作業。其實那些畫下線、涂下色咁既作業,家長在書局太易買到啦,無需學校再派發喇~~

英文堂無記錯的話,每週2節,NET教(兩班共享一位NET老師)。但同時NET老師都會經常在活動區域或小組活動教學當中出現,所以小朋友接觸英文的時間無法準確計算。

之前我同囡囡參加過一個生日會,大都係第一次見面的朋友們。其中共有來自5間幼稚園的十幾個小朋友,有super神級的,又有一半係分別來自幾間靈糧的。通過我接觸十幾個孩子們發現,靈糧的小朋友普遍膽子比較大同自信,敢於同可以信任的陌生成人有溝通、有眼神交流,可帶住比自己小的小朋友一起玩。後來靈糧小同學們仲一起唱校歌,感覺他們對學校較有歸屬感。

cyym    發表於 13-11-16 10:25
‹ 上一主題|下一主題