用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 SC K3 家長 - P1 申請 - 吹水加油站!!!
go

SC K3 家長 - P1 申請 - 吹水加油站!!! [複製鏈接]

我路過既,阿女舊年 k3,今年上左小一。

考小一絕對是場硬仗,因為局住要打。而且,仲係要父母、小孩同心合力去打既仗,缺一不可。雖然前路不明,但為了孩子,作為父母,都要勇敢面對,而且仲要有哂心理準備要作長期抗爭!

不過,而家睇返轉頭,呢個 experience 又帶比我好多野,eg 更了解自己同個女,重新檢視了我同丈夫既價值觀,學習與丈夫多討論、少堅持己見、以家庭為重、平衡各方的需求等等... 在我一家來說,確實每個人都有成長了呢!

前路縱然艱難,但只要齊心合力,一定可以走過,邁向美好明天! 願 sc 的父母及孩子們都順利走向他們的美好明天,加油,fighting!!!

回復 4# joeyxlma 的帖子

joeyxlma, 見到你可以同老公咁一致,"鄧"你開心,因為好多時好多 parents 都為左上邊間小一都有爭執。祝你早日為阿女搵到間理想既小學!!

"Felt so sorry to put my girl in this kind of battle." ===> angeemama, 唔好比自己同個女咁大壓力,最緊要係個過程之中,建立更好既親子關係先係最重要。雖然未必可以用 "享受"嚟形容呢個過程,但 at least 唔好比呢個過程去 "破壞"左一家人既感情,咁就真係好唔抵。

回復 11# joeyxlma 的帖子

做得好,最緊要放鬆心情,因為細路仔都會 feel 到你既緊張同壓力架﹗舊年我個女都係大部份時間講唔返佢入去 interview 做過 d 咩,可能因為係細女關係啦﹗不過最後都好好彩有 2 間私小收左佢,我仲有得揀下添,哈哈﹗

anyway, 我反而想比個 advice 大家,如果你一心唔想入官、津校,咁係搵直資、私小時就不能太進取,全部都只搵一線學校,因為競爭實在太激烈。我提議要搵定一兩間比較二線既,當買個保險。始終有一間收左你,個心會定 d,同埋到時大抽獎完左之後都仲有得揀下。

唔使咁灰心既,要對自己個女有信心。就算未有好學校收,亦不等如阿女無前途、將來一片灰暗!可能係 their loss 呢!記住,而家不是一戰定生死,將來條路點行,仲要靠你同丈夫為個女安排。如果只憑這一役被打沉了,實在唔抵!
‹ 上一主題|下一主題