用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛 ...
go

日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛 [複製鏈接]

回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

我唔主張幫小朋友孭書包,所以幼稚園時都係阿仔自己搞掂
但升上小一後,個書包實在重!開學初期係2.8kg,學生手冊有寫明書包重量標準比例,如阿仔20kg重,書包就唔應該重過3kg,所以當時我覺得還可以接受~不過佢生得較矮,所以我好多時都會幫佢孭下減輕下負擔!直至近期,我就會將d書分兩份(已每日執書包),書包佢孭而大部份書就入環保袋由我拎,返到校門我先幫佢放番落去,放學就由我孭書包!唔係我想縱壞佢,而係我近期磅過,個書包已經重到去5kg!我真係忍心要佢「親力親為」?
btw,坊間嘅書包真係設計得好好!5kg嘅書包孭上大人膊竟然一d都唔覺重

引用:+本帖最後由+3X+於+13-10-22+08:40+編輯+\

原帖由 3X 於 13-10-22 發表

上年小一。同阿囡咩書包返学(步行七分鐘),我單膊咩,見人地成 ...
開頭孭雙膊我都唔慣都覺得低B架!但事實雙膊比單膊缷力好多,所以我都唔介意好睇與否喇

引用:Quote:原帖由+ferrari2007+於+13-10-21+發

原帖由 natnat519 於 13-10-23 發表
請問用邊隻牌子書包?
Disney護脊卡通書包咋,我覺得本身都幾輕身,(大人)孭雙膊唔覺重

引用:但是你們留意下,+書包壓得很多小朋友都有駝

原帖由 lingchuling 於 13-10-21 發表
但是你們留意下, 書包壓得很多小朋友都有駝背的情況, 很多小朋友的腰都企不直,向前衝, 根本就是啲書太美觀, ...
我就係見到阿仔孭到頸位少少向前傾,先估到書包對佢黎講太重,仲見佢平時行路腰背都唔算太直!
真係唔想佢咁細個就成個駝背仔咁,所以我一定會幫下佢手(分書/代孭)

引用:但是你們留意下,+書包壓得很多小朋友都有駝

原帖由 lingchuling 於 13-10-21 發表
但是你們留意下, 書包壓得很多小朋友都有駝背的情況, 很多小朋友的腰都企不直,向前衝, 根本就是啲書太美觀, ...
我就係見到阿仔孭到頸位少少向前傾,先估到書包對佢黎講太重,仲見佢平時行路腰背都唔算太直!
真係唔想佢咁細個就成個駝背仔咁,所以我一定會幫下佢手(分書/代孭)

‹ 上一主題|下一主題