用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試時明示或暗示會收生
樓主: yee8001
go

自行面試時明示或暗示會收生 [複製鏈接]

waiwai2006 發表於 16-2-2 16:42
歸根究底都係制度的錯,有乜理由自行要7月先公布

同意!!!!
自行只睇到呈二, 唔睇呈三成績. 其實四五月已經可以公佈.

王家爸爸 發表於 16-5-19 15:24
第一個問題,papa71已經解釋咗,唔多講啦。

學生Banding係唔可能公佈,當年Banding五改三既理由,就係為咗 ...

如果改返5個Bands, 又唔講學生Banding, 錯配會更加嚴重, 家長揀學校會更加頭痛更加困難.

其實依家直資學校先收咗學生已經唔公平. 如果小學多人入到直資, 呈二呈三名次都有機會兜亂.

其實唔講學生Banding, 選校真係好困難, 尤其對邊緣人來講.

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:03
點解你會覺得改返5個Bands錯配會更加嚴重?

依家唔講得學生banding, 3個bands已經難估.
如果5個bands, 估錯機會更加高. 到時有人驚估錯, 變得好保守. 有人以為好穩陣, 但原來跌咗Band都唔知. 學生與學校出現分配.

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:25
有機會估錯banding既主要係邊緣人,老師一定知道邊啲係邊緣人,問題係好多邊緣人既家長接受唔到現實,用B1 ...

越分得多BAND就越多邊緣人, 3轉5會令邊緣人由兩批變成四批.
分咗5個BAND, 老師估學生BANDING會更難估, 變得更保守. 家長幫子女選校, 更頭痛, 最終, 學生因BANDING估低, 讀唔到同水準嘅中學, 到時要叩門情況更加嚴重.

我地好似同樓主嘅主題, 離題好遠.

王家爸爸  我哋離哂題。  發表於 16-5-19 17:28
王家爸爸  唔同既係即使錯配,啲邊緣人差距細咗,只要勤力啲,有好大機會追上。  發表於 16-5-19 17:27
‹ 上一主題|下一主題