用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有無2E(09-10)的同學仔呀?
go

有無2E(09-10)的同學仔呀? [複製鏈接]

大家好!
我的囝囝叫朱樂文, 上年讀1G,  請多多指教!多D交流一下喇!:loveliness:
   0    0    0    0

回覆 3# hellokoala 的文章

我的囝囝會於27/8 4:00p.m. 回校, 你們又如何? 希望到時有機會見面啦!

要帶2個回郵信封, 同10張相喎!

聽老師講, 每五班就會大兜亂, 所以總會有熟悉的面孔在同一班。

原帖由 fatbabyfat 於 09-8-25 15:47 發表
大家好 :

我肥妹今年都係K2E, 上年佢係讀 DORSET K1G, 真係開心可以搵到同班的媽咪.

見到 hellokoala 話 MISS LAM 係佢囝囝之前的老師重好好人, 我真係好開心.

...

今日見過Miss Lam 同Miss Tsui, 兩個都好親切. 我諗幼稚園老師惡極有限.

肥妹究竟叫什麼名字?我今日見到個靚女, 佢識樂文喎!係唔係肥妹呀!

原帖由 fatbabyfat 於 09-8-27 17:32 發表
Camon,

肥妹同佢daddy 剛剛見完老師啦, daddy 話老師個樣好lum好好人咁, 同其他媽咪形容的一樣, 好開心呀.

Hi fatbabyfat,

琴日我見到果個女仔就係王逸浠! 好cute , 好斯文哩!

老師話第3個星期開始就有dictation, 仲有mental 添.
我諗初初開始都唔會太深.  

老師話number簿可能不是順次序來做, 其他中, 英每次都是做一頁左右, 應該不會太困難.
其實, 老帥都鼓勵家長一邊同小朋友溫習, 一邊同佢玩.只要佢哋唔抗拒, 就唔會覺得困難.

原帖由 fatbabyfat 於 09-8-28 09:29 發表
Loraine,

早呀, 我個女應該識樂文, 不過唔係靚果個, 佢daddy 話肥妹見到兩個同學, 一個係朱樂文, 一個係另一個女同學, 不過肥妹話只係記得佢個樣唔記得那位同學叫咩名, 所以我估你話個靚女應該係佢地的另一位女同學 ...

4支普通鉛筆, 不須用三角筆, 一個擦膠, 用普通筆袋, 不要帶鐵筆盒.:D

原帖由 sweetma 於 09-8-28 23:44 發表
請問有沒有家長可以指點下我應該帶幾支前鉛筆落筆袋?用什麽鉛筆?

My name is Chu Lok Man.
Nice to meet you tomorrow!

原帖由 Suetngo 於 09-8-30 01:54 發表
Hi K2E class, my daughter's name is Alissa Chan who was K1D last year. She just couldn't wait to start the class next Mon.::" />

今日返學, 有mug 蝦碌嘢呀?   

以前每班只係有一個人攞獎, 我個大仔以前科科100分,
但係一年都未攞過獎.        我諗攞獎的要好all-round, 同好得老師歡心, 先至攞到獎.

原帖由 fatbabyfat 於 09-8-31 15:14 發表
Loraine,

我係我傾的另一條 thread 度知道, 今年各科成績好的學生可以攞到 cert, 所以係度報下料比大家知, 努力加油 , 不過我估我肥妹攞到的機會差不多接近零囉

...

嘩! 咁我哋要多D  chat 吓,
             多了解班內的情況吧!

原帖由 hellokoala 於 09-8-31 23:29 發表
I asked my son what did they do at school today and he told me he didn't use the pencil in his schoolbag.  Miss Lam asked everyone to stand in front of the class and introduce him/herself.  I asked hi ...

今日派咗張英文字母表, 好似
要過膠喎!

我囝囝話今日玩左滑梯, 學跟班號排隊, 去左兩次厠所, 好似都好開心!

Hi Alissa's mum,
Lok Man is Ok. He ate too fast, so vomited the snack.
Thanks!

原帖由 Suetngo 於 09-9-9 23:43 發表
Hi Chu Lok Man,

Are you ok? I heard from Alissa that he was sick after he took his snack today.

Alissa told me she is Apple group and Chu Lok Man is organge group.

先生都係話寫一頁, 多D信下肥妹啦!就算真係做留左老師都唔會罸嘅!     

下個星期開始, 好似要默書喎!要溫習囉!

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-9 09:10 發表
Loraine,

我尋日返到屋企見到有功課, 一張寫大楷A字的功課, 不過係雙面的, 但係肥妹話只係做一面就得啦, 第二面唔洗做, 我見佢咁堅持, 無要佢做埋第二面, 唔知係真定假??? 我怕佢話我唔信佢, 其實我都唔係好信, 諗 ...

Hi Alissa's mum,
Lok Man is Ok. He ate too fast, so he vomited up his snack.    Thanks !

原帖由 Suetngo 於 09-9-9 23:43 發表
Hi Chu Lok Man,

Are you ok? I heard from Alissa that he was sick after he took his snack today.

Alissa told me she is Apple group and Chu Lok Man is organge group.

真係寫一頁, 多d信下肥妹啦! 就算寫少左, 老師都唔會罸嘅!
下個星期開始好似要默書喎!  

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-9 09:10 發表
Loraine,

我尋日返到屋企見到有功課, 一張寫大楷A字的功課, 不過係雙面的, 但係肥妹話只係做一面就得啦, 第二面唔洗做, 我見佢咁堅持, 無要佢做埋第二面, 唔知係真定假??? 我怕佢話我唔信佢, 其實我都唔係好信, 諗 ...

第一次返學校報到時老師話由第三個星期開始要默書, 我諗都係溫返k1時所學過的字.

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-14 09:18 發表
Loraine,

即係明天要開始默書呀, 默咩, 都唔知同佢溫咩

I think so. I asked Lok Man whether they had dictation or not. He said they had learnt the word "學" and had done some  exercises.

原帖由 hellokoala 於 09-9-15 12:03 發表
They don't go school yesterday and today, not sure if Ms. Lam will postpone the dictation.

Do you know the topic of " Show & Tell  "?

原帖由 siumanmama 於 09-9-22 23:39 發表
Today I was told that they need to bring the materials for "Show and Tell" la!

大家的小朋友講咗"Show & Tell " 未呀? 我日日問仔仔, 佢都話未輪到佢, 真係激死!
‹ 上一主題|下一主題