教育王國

標題: 2012-2013 小一新生報到 [打印本頁]

作者: JadeW    時間: 11-11-30 19:58     標題: 2012-2013 小一新生報到

各位好!!

有沒有2012-2013的小一家長呀?
大家一齊入黎認識一下朋友仔啦!
作者: midcotse    時間: 11-11-30 20:09

你好!你是否荃灣區住,好似在果邊討論區見過!
作者: JadeW    時間: 11-11-30 20:11

係呀, 我住荃灣嫁~ hello~
你都係注左冊培僑既荃灣媽媽?
作者: midcotse    時間: 11-11-30 20:19

我住深井阿女是後備生,today收到學校電話通知有位,十分開心,明日去註冊,你小朋友在邊間幼稚園讀書呀!

作者: JadeW    時間: 11-11-30 20:47

小朋友係荃灣救世軍幼兒學校讀呀, 你小朋友呢?
作者: midcotse    時間: 11-11-30 21:32

荃灣迦南!
作者: wpk1030    時間: 11-12-1 03:19

hi 你們好?我今曰都收到電詁取錄咗小女,想知多D培僑既資料和校風好唔好??例如以前標榜少功課,少默書考試,小朋友讀得好輕鬆大家都無壓力,小朋交返得開心,但現在聽有些家長話轉咗校長後,改了很多,全部唔同哂以前,真係好想知宜家既培僑教學模式係點???請幫幫忙,萬分感激 !!
作者: miuchung    時間: 11-12-1 09:13

大家好,我住荃灣,希望校車站近d,如果去萬景峰上車要7:05分,但我見海濱上車就7:40,學校話會睇來年的學生再決定會否加站,我住楊屋道果邊,吾知有沒有同學仔都住果頭。
作者: midcotse    時間: 11-12-1 09:26     標題: 回復 1# miuchung 的帖子

請問你在邊到看見上車時間呢?
作者: JadeW    時間: 11-12-1 09:42

Miuchung 我住麗城7:15上車,我見深井果如停我呢度我地都可以晩點,我諗要注冊完晒七月先可以編車呢!Midcotse :係校網址有資料
Wpk1030: 我都係睇晒bk post 好壞都有人講,睇完我自己覺得係變好多,我亦好接受佢改變緊既方向。
作者: patrickBB    時間: 11-12-1 09:45

hello, 大家好, 我都註冊了.
係學校個website  睇倒校車 資料

http://www.puikiucollege.edu.hk/ ... ;id=6&Itemid=35
作者: applelove    時間: 11-12-1 11:49

好開心見到同聲同氣的家長... 恭喜有後備生可以被取錄了!  希望根本冇心讀的家長快D 放番D位出黎, 仲有好多人係真心想入讀的!  (看見很多根本冇心讀的家長, 又要註冊霸住個位, 又0係BK度不停咁質疑間學校... 真係睇唔過眼!!!)
作者: bb007    時間: 11-12-1 19:23

原來今年咁多人住荃灣呢頭! 我地都係住深井! 男仔呢!睇過坐校車返放學都好快
作者: marcus526    時間: 11-12-1 19:25

[qti like the school either

uote]原帖由 applelove 於 11-12-1 11:49 發表
好開心見到同聲同氣的家長... 恭喜有後備生可以被取錄了!  希望根本冇心讀的家長快D 放番D位出黎, 仲有好多人係真心想入讀的!  (看見很多根本冇心讀的家長, 又要註冊霸住個位, 又0係BK度不停咁質疑間學校... 真係睇 ... [/quote]
Nice to meet u guys . I love the language environment of the school. I also agreed to upgrade the acedemic standard of the school. I was worry it is too easy before. Is n't that good for the new direction.but seems some parent doesn't like it. Really want to know more about the school. Coz I registered and it 's my flavour one. Hope to have someone to share more.
作者: marcus526    時間: 11-12-1 19:28     標題: 回復 5# JadeW 的帖子

Me too. Hope the school has good language environmental and acedemic standard
作者: JadeW    時間: 11-12-1 22:14

When I went to school interview and register, I heard some of the primary kids were talking in english when playing.  It seems to me quite good but perhaps they are not chinese as I saw most of them talked in Cantonese.

作者: marcus526    時間: 11-12-1 23:28

原帖由 wpk1030 於 11-12-1 03:19 發表
hi 你們好?我今曰都收到電詁取錄咗小女,想知多D培僑既資料和校風好唔好??例如以前標榜少功課,少默書考試,小朋友讀得好輕鬆大家都無壓力,小朋交返得開心,但現在聽有些家長話轉咗校長後,改了很多,全部唔同哂以前,真係 ...
I want to know too. Hope to have some cooment from the parent
作者: JadeW    時間: 11-12-2 01:18

原帖由 marcus526 於 11-12-1 23:28 發表
I want to know too. Hope to have some cooment from the parent

不如開多個POST 問啦, 呢度小一報到, 可能讀緊既家長未必會入黎睇同回應囉. 而且, 應該再量化D問題, 等大家可以同其他學校比較一下。

開左新POST,我設定左一D相關問題,  歡迎大家過去補充, 睇下有冇家長幫我地解答啦。

作者: JadeW    時間: 12-6-6 11:13     標題: 回覆:JadeW 的帖子

今個星期六註冊啦!吾知仲有冇新同學仔呢?

作者: karencml    時間: 12-6-6 15:28

想問下呢間學校功課多唔多? 老師好唔好?
作者: JadeW    時間: 12-6-6 18:04     標題: 回覆:karencml 的帖子

功課問題,我有出個另一主題問過,你搵下

作者: yydd    時間: 12-6-12 02:09     標題: JadeW 的帖子

有冇住東涌的新生?

作者: kcho2    時間: 12-8-1 16:26

我个女都係新生,家住沙田,有冇沙田友?

聽完家長会後,對学校及課程認識又深了,

真係好期望亞女九月上学的日子。
作者: JadeW    時間: 12-8-31 14:07

整理一下班別情況先:

B: Birches
C: Cotton tree
M: Maple
P: Pines

?? bb007

1B 女   chinglongmama
1B 女   macaw
1B 子   patrickBB
1B 女   reginay
1B 子   Marco_Boy

1P 女   Almondwwm
1P 子   PINKYMIKE
1P 女   阿丙嫂

1M 子   JadeW
1M 女   kcho2

作者: miuchung    時間: 12-9-1 09:09

回復 JadeW 的帖子

My son is in 1B.  Nice to meet you all.

作者: JadeW    時間: 12-9-2 20:46

回復 miuchung 的帖子

整理一下班別情況先:

B: Birches
C: Cotton tree
M: Maple
P: Pines

1B 女   chinglongmama
1B 女   macaw
1B 子   patrickBB
1B 女   reginay
1B 子   Marco_Boy
1B 子   miuchung
1B 子   bb007

1P 女   Almondwwm
1P 子   PINKYMIKE
1P 女   阿丙嫂
1P 子   Bosco爸爸
1P 子   pakchunmama

1M 子   JadeW
1M 女   kcho2
作者: pakchunmama    時間: 12-9-3 09:30     標題: 回覆:2012-2013 小一新生報到

大家好!我個仔今年都係培僑嘅小一生,佢讀1P

作者: JadeW    時間: 12-9-3 11:19

回復 pakchunmama 的帖子

我係FB開左個SECRET GROUP群組, 如果有興趣加入的話, 請PM我你的FB 電郵地址. 因這是SECRET GROUP, 沒有對外公開, 如果有朋友仔都係培僑小一生又有興趣加入此群組, 可以在EK PM發送他的電郵給我. 謝謝!

我要加左大家做朋友先, 之後才可以邀請大家入群, 所以請大家確認一下呀~

作者: bbccqq    時間: 12-9-3 13:53     標題: 回覆:JadeW 的帖子

pls check.pm

作者: Almondwwm    時間: 12-9-3 14:49     標題: 回覆:JadeW 的帖子

please check pm

作者: Almondwwm    時間: 12-9-3 14:51     標題: 回覆:2012-2013 小一新生報到

請問明天要帶書嗎? 我囡囡話老師無講

作者: patrickBB    時間: 12-9-3 18:12     標題: 回覆:JadeW 的帖子

Pls check pm. Thankyou

作者: kanbb    時間: 12-9-3 18:45     標題: 回覆:2012-2013 小一新生報到

我囡囡係1B

作者: bbccqq    時間: 12-9-3 20:09

JadeW, pls check pm

作者: kylieb    時間: 12-9-3 20:27

my daughter is in 1P. nice to meet you.
作者: bbccqq    時間: 12-9-3 21:12

JadeW, I add you thro' FB already....pls check .
作者: maggiecy    時間: 12-9-3 21:59

my son is 1P
作者: gelgelk    時間: 12-9-3 22:18

Hello. My son is in 1P.
作者: Bosco爸爸    時間: 12-9-3 22:28

好多通告要填, 支票要開, 但搵唔到班號, 有無同學仔家長知點搵班號?
作者: midcotse    時間: 12-9-4 09:19

JadeW,

原來阿女同你仔仔一班1m,真係好啦,得閒我地可以在荃灣tea一tea,仔仔好番未,check p.m.!

作者: Almondwwm    時間: 12-9-4 09:37

gelgelk 發表於 12-9-3 22:18
Hello. My son is in 1P.

Hello, my daughter also in 1P, nice to meet you.
作者: JadeW    時間: 12-9-4 09:58     標題: 回覆:midcotse 的帖子

超開心呀!又係荃灣友又同一班添!要多多聯絡互相通水呀!阿仔今日冇番學呀,因尋晚仲有燒。希望聽日好番晒啦!

作者: chinglongmama    時間: 12-9-4 09:59

It seems too late. May I know whether today is formal or normal dressing?

Thanks.
作者: gelgelk    時間: 12-9-4 10:07

我囝話老師同佢哋講要著正式校服
作者: kcho2    時間: 12-9-4 10:27

回復 chinglongmama 的帖子

今天是 formal dressing
作者: JadeW    時間: 12-9-4 10:35

回復 kcho2 的帖子

OOH~ 吾該放學後可以講我知聽日著乜校服嗎?

作者: chinglongmama    時間: 12-9-4 10:41

Thanks a lot. Should ask earlier here.

My daughter said it should be formal at first. However, I said it should be normal according to the notice. I asked her what language did she get this message. She said she got this message in English. So, I showed her the photos for formal and normal dressing. She chose normal dressing at last.

She had learnt a lesson this time. She is no more a kinder and should pay more attention and believe in what she heard in school.

Thank you.
作者: kcho2    時間: 12-9-4 10:41

JadeW,

好丫!  

pls check PM

作者: kcho2    時間: 12-9-4 10:52

由於女孩子要穿裙褲 ,亞女在家拉拉揀, 跟住成条裙褲跌系地,

跟往教她拉一半.好D........ 你地有否遇到此問題

女可能怕煩,昨竟然 5去 v v
作者: macaw    時間: 12-9-4 11:08     標題: 回覆:2012-2013 小一新生報到

我大囡話老師講今日係formal uniform,但冇講點解

作者: PINKYMIKE    時間: 12-9-4 12:55

回復 macaw 的帖子

今日原來要著 Formal uniform, 亞仔著錯了casual uniform.
希望呢 d 烏龍事可以減少啦

咁有冇人知聽日著乜呢 ???

作者: kcho2    時間: 12-9-4 13:35

JadeW,

今日亞女話老師冇提明天穿咩!

我估即casual uniform

作者: kylieb    時間: 12-9-4 14:53

Yes,阿女都話老師冇講,我打算明天起幫佢穿polo衫!另大家記得12号影學生相,要'穿著formal dress
Candy ma: 我地教阿女直接拉低條裙褲,因為褲頭都幾鬆動,阿女仲話佢去咗4,5次v v
作者: JadeW    時間: 12-9-4 17:56     標題: 回覆:kylieb 的帖子

請問有冇人知今日番學做左乜野呀?

作者: kcho2    時間: 12-9-4 19:39

女話老師派時間表(我地一  .  四体育堂),及eclass密碼

他們還去礼堂聽規則

但老師今日話佢地脚踢踢5乖

作者: kylieb    時間: 12-9-4 21:21

你仔仔好啲未呀?我女話今日都係去礼堂聽野,冇特別

作者: JadeW    時間: 12-9-4 22:08     標題: 回覆:kylieb 的帖子

佢今日休息左一日好番好多啦,聽日可以番學啦!好彩番半日,可以番屋企食粥

作者: JadeW    時間: 12-9-4 22:19     標題: 回覆:kcho2 的帖子

咁今個星期四使吾使著體育服呀?

作者: kylieb    時間: 12-9-4 22:41

今個星期係適應週,應該唔使跟timetable上課住
作者: JadeW    時間: 12-9-5 09:38     標題: 回覆:kylieb 的帖子

明白晒!希望佢地快些習慣小學生活啦!

作者: kylieb    時間: 12-9-5 18:09

我們家長都要時間適應啦! 擔心佢地心理問題,又擔心佢地生理問題!想小朋學好外語,又驚佢地聽唔明两文三語
作者: bb007    時間: 12-9-5 19:51

我仲擔心佢可否接受好嘅德育,同好嘅校風影響。
作者: kylieb    時間: 12-9-5 20:10

回復 bb007 的帖子

作者: kylieb    時間: 12-9-6 22:35

1P同學仔明天記得帶家庭相返校呀!
作者: bb007    時間: 12-9-7 08:31

星期一帶乜書呢?
作者: bb007    時間: 12-9-8 08:37

Pls check PM, thx!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5