用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局羅氏基金家長請進討論區
go

保良局羅氏基金家長請進討論區 [複製鏈接]

其實學校有冇學生會, 我都會提議學生會搞

原文章由 bobokoi 於 07-11-22 08:54 發表
希望校長可考慮每一年升學的學生,可讓同學將過去一年的書籍二手書買賣,讓同學認識要珍惜書本及為有需要的同學,另外也可以令同學有環保意識.不希望一年轉一次版,既可環保也讓同學學會珍惜資源,不要浪費! ...

我選咗羅氏基金

原文章由 vespa 於 07-11-24 23:44 發表
羅氏基金和播道, 各位會選邊一間?

They asked her to introduce herself. They asked why she absent for school for so many days.  They didn't really ask difficult questions, just like chatting in Cantonese, English and Putonghua.  

I think they want to see if students are willing to talk, and  can talk fluently rather than correctly, because my kid didn't know how say 肺炎 when, and she said her lung was sick, and the school was happy with her answer.

My kid brought some of her homework, certificates and something she handmade with clay.

原文章由 winniek 於 08-2-23 08:44 發表

bobokoi
請問上年面試考什麼題目呀 ! 可以分享一下嗎 ?

My girl has just finished F.1.  If anyone interested in buying 2nd hand F.1 book, please pm me.

我都想請問有冇人有中二那本音樂書, 可否轉讓給我

"學校out學生"事件 當然不是好事, 但係如果唔係咁做, 又好難keep 到啲成績, 將來收返嚟的學生會越來越弱

起碼羅氏有補底班, 成個暑假補啲留班及差啲留班的學生補課

原文章由 bobokoi 於 08-7-26 18:03 發表
近期熱門的題目是直資學校"學校out學生"事件,唔知大家點睇:
我自己就咁睇,我地間學校同樣地有這種情況:不過是"移花接木"地版本,大家有沒有發覺到每年每級都會有多名學生要求留班,而不是三,五六個,而是十五至廿個不等 ...

我個女話上堂冇用過本字典, 不過老師會叫同學返屋企查字典做功課, 所以唔一定要呢本,

這本字典是用拼音排列, 唔係用部首, 容易啲查

但因為佢係用簡體, 查唔到部首, 有好有唔好

不過本英文reader, 我上年就冇買, 去咗圖書館借

原文章由 ganway303 於 08-8-7 10:37 發表
我個女入S1, 想知學校要買本現代”漢語詞典”是否一定要買, 其他詞典可唔可以呢? 請一些舊生給意見.

下星期上銜接課, 但未買齊書, 你地買齊書未呢? ...
‹ 上一主題|下一主題