用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

HI Ktmama,  9 月你仔仔又可以同我仔仔一間學校la.
你知唔知今年威寶多唔多同學派到禧年ar ?
剛剛過佐個星期六早上, 仔仔見到威寶老師帶o的同學仔來學校. 你有無去ar ?

原帖由 ktmama 於 09-6-6 13:39 發表
恭喜晒呀.  我仔仔都喺派到禧年呀.  

怕咩分心ar ?

原帖由 ktmama 於 09-6-9 23:38 發表
聽講都幾多威寶小朋友入咗呀.  

喺呀, 佢哋嗰日借禧年個禮堂影畢業相呀.  我無去呀. 因為驚令到仔仔分心呀.

hi, 第一次考試都唔會太深, 你叫小朋友做番o的作業, 都差不多ka la... 放心.

原帖由 ksltd 於 09-10-19 23:07 發表
雖然出咗考試範圍, 但唔知點(用什麼方法)幫佢溫, 叫佢自己看書本?  睇番做過的作業?
各位有經驗的家長, 你地用咩方法同小朋友溫書預備考試架?

我係小二家長, 小一 同小二都會好多 "粗心大意", 有時要佢地記噉多野, 都好難避免會唔小心, 噉佢地都係辛苦o既, 如果因為小小粗心大意, 就無得去玩,噉對佢來講可能係一個好大o的偒害, 下次考試佢可能會好緊張, 越緊張就會越多野唔記得, 好慘.. 多o的鼓勵佢地... 更何況囡囡都係第二次考試..

原帖由 ksltd 於 10-1-15 23:13 發表
今日派回的英文卷, 唉! 亞囡又犯同一的強項 "粗心大意"   本應預星期日帶她去迪士尼的. 依架佢老豆話要罰, 無得去......

Hi  ksltd,

都係大家交換下心得, 仔仔今次考試都退步了, 特別是中文paper I, 他自己都好唔開心, 大家都無想過會得這分數. 英文又係錯o的不小心的問題, 由其是串字部分, 在家完全沒有問題, 最慘仲要係一o的好易o既字. 仔仔跟我說, 唔知點解會好緊張, 好多字都唔記得, 因為他對英文沒有信心, 所以會特別緊張.
噉我就知最重要係唔好另佢緊張, 如果不是, 讀晒都只有白棄. 我唯有鼓勵佢, 最重要他自己知要努力. 他自己都要求我跟爸爸要幫佢英文, 其他科他小心就應不是大問題.. 唯有下次再努力, 不是一次決勝負.

大家一齊努力, 小朋友都好大壓力..

原帖由 ksltd 於 10-1-18 23:47 發表
Hi, qkhui

今晚看完亞女派回的試卷, 只是哦了幾句, 感覺自己的EQ提高了少許, 謝謝你的提點.

HI, Ktmama,

你好嗎 ? 好耐無見啦.
仔仔OK MA ?

真係自己都要去學習.. 點樣去放鬆, 點樣另小朋友可以發揮得最好.
有時見佢地辛苦, 自己都唔忍心
同埋我覺得今次放完X’MAS HOLIDAY 去考試.. 真係好慘, 咩都唔記得晒..

大家繼續努力 !

原帖由 ktmama 於 10-1-19 10:39 發表
hi, qkhui,
又見到你啦.  我都好讚同你既說法,  我都喺覺得小朋友始終細, 喺需要多 d 鼓勵同支持.  我亦唔想俾得太多無形壓力小朋友,  讀書路途很長,  等佢哋慢慢去適應.

大家齊齊努力為小朋友們加油.

...

, 同埋小朋友真係會好飄忽, 今次考得好,下次又唔知仲咩事. 不過有時比佢地遇下挫折, 等佢地知有咩未足夠. 等佢地慢慢去調適自己考試時o既心態. 好重要.
好多時睇佢做返來opaper, 見到佢真係做到你叫佢o既野, 其實都巳好開心, 唔小心o既野一定會有. 鼓勵真係好重要.
仔仔今次雖然失佐手, 但都有2科係有進步, 仲取得全班最高的其中1, 老師有小小禮物獎比佢地, 佢巳好開心. 我相信le 2, 下次佢自己都會叫自己小心再小心o. 自己都會自己去努力, le 樣係最重要.
常識事實真係好多字要識同寫. 不過唔迫得, 慢慢來, 睇多o, 寫多o. 中文係難過英文好多
大家一齊努力. 下年入唔到精英班, 未再等下年lo. 無問題.. right ?

原帖由 ktmama 於 10-1-20 06:03 發表
無論今次考成點都好, 都已經過去.  下學期還有二次考試要面對, 大家既小朋友都仲有進步空間嘛.

試下同佢練多d 字啦, 會好 d 架.

有o的家長話3年級, 不過我覺得唔分好o的

原帖由 hellokm 於 10-1-20 14:07 發表

好似要去到p4先有精英班
‹ 上一主題|下一主題