用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 help!女兒的煩惱,請各家長幫忙出主意!!!
go

help!女兒的煩惱,請各家長幫忙出主意!!! [複製鏈接]

其實有時都唔係太明老師的做法, 究竟想同大家去討論問題, 還是想另同學難堪 ?
當聽到小朋友回家哭著跟我們說有多唔開心, 聽到一定會好心痛, 但又不可以不去想, 現實世界真的會是這樣, 很多事真的會另自己無地自容... 我們做家長的, 要安慰子女, 又要跟老師說出問題... 有時真的幾困難
不過如果我是你, 我一會跟老師傾一傾, 看看當時小朋友的反應, 再跟他說小朋友回家後的反應.
另, 我會跟小朋友說, 首先真的要先稱讚她, 之後會問她, 媽媽很了解她的心情, 如果比著時自己, 都一定會很難受.. 問問她, 媽媽有什麼事情可以幫她, 如囡囡真的希望跟老師表達自己的不開心, 可以媽媽跟囡囡一起寫信給老師. 去表達自己的情緒, 另她可以真的放開, 如寫了, 就叫囡囡不要再記著, 同時要吸取今次的經驗, 下次就可以寫得更好.

原帖由 小蟲媽媽 於 09-12-7 11:41 發表
my dream is have many money.老師的解釋是"我的夢是有很多錢",夢是不會有錢的,不過老師的做法太激了,令到小朋友對英文產生了恐懼,不想上學,這是我費了好夕唇舌,再加硬功才迫她上學的.她已4年班了,成績一掉下來,到了 ...

唔好講課堂o既老師點對小朋友, 我仔剛剛星期六出去學水墨畫, 因為佢同另一個女孩子係插班,同班同學都巳上了好幾堂. 所以好多野都唔識.
噉第一堂老師無帶用具比佢, 第二堂完結時, 又無教佢點收好o的筆, 噉到第三堂, 即係剛剛過佐o既星期六, 我同先生去到接佢, 見到老師話緊佢同另一個插班o既女仔. 話佢地唔聽人講野, 又話教佐點收筆又唔記得, 又話用顏色又攪到周圍都係. 噉當時我先生聽到都好嬲, 噉個女仔個爸爸又無出聲, 噉完佐之後, 我先生同我講, 學完今個course 唔好再學, 個老師噉講野唔得, 噉我話, 其實老師真係無教亞仔收筆, 同埋上次個女仔都無返, 我話不過我唔會當住佢地同老師講, 我亦都唔需要同老師去爭辯, 我先生話, 噉佢好hurt 個小朋友ka ma.. 噉我之後問返仔仔, 我話頭先老師係唔係話你ar? 你有無覺得唔開心呢 ? 佢話佢都亂講野, 佢都無教過我地收筆, 我話係, 媽咪知, 佢無教過你, 同埋上次你個同學都無返. 仔仔話, 係lo, 我頭先都想講出來.. 我話你有無講到ar? 佢話無, 噉我話, 噉你就乖啦. le o的都係小事來, 如果係大事, 媽咪一定會為你同老師解釋返, 我話老師真係未必記得無教過你地. 同埋佢因為太喜歡畫畫, 又知你們o的文具貴, 見你們唔小心整得唔好, 怕你們又要再買, 所以佢好緊張, 噉就可能用佐個好緊張o既語氣. 我話噉你有無嬲個老師ar? 佢話無, 噉我話無就ok la, 下次噉你會記得點收返好o的筆la? 佢話係..
其實世界真係要面對好多唔同o既事同人. 我們做父母真係睇唔得到太多. 有時唔係太嚴重o既事都係一個經驗.. 噉當然如果小朋友係唔開心, 一定唔可以唔理, 要慢慢同佢講返

原帖由 小蟲媽媽 於 09-12-7 14:33 發表
多謝你,其實老師話"My dream is have many money"中文解釋係個夢有好多錢,鬼佬係唔明你講咩wo.後來我幫佢改左"my dream is to be a millionaire...."即使孩子寫得好劣,也不用拿個投影來放比人睇吧,上午放完,下午上堂 ...

係, 你講得好岩, 個老師可能真係有少少問題

原帖由 Opus599 於 09-12-8 11:46 發表
聽多幾聽,都覺得個老師似乎幾衰。唉!
‹ 上一主題|下一主題