用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二答題技巧唔掂,點算............
go

中二答題技巧唔掂,點算............ [複製鏈接]

我想問問大家, 小朋友小學會點答長題目? 好似常識, 會用咩形式答?
我小朋友唔知係唔係由小學開始, 習慣佐點答長題目. 由初初唔係太捉到重點,到高小慢慢可以捉得實o的. 到五六年級他在長答大部份都唔會被老師扣分.
到依家初中, 在chi history 的長答, 佢都仲可以keep 到.

由小學開始. 我自己覺得, 首要一定要熟書. 而在溫書時, 我會同一個ans用唔同o既方法去問佢. 等佢習慣原來一個ans 可以有唔同o既問法, 等佢唔會見到唔同佐問法, 就唔知問緊咩. 到睇返個ans 時才知道. 原來係答le個ans. 噉佢試得多就會知要答咩. 噉同埋中學同小學問野又會唔同, 小學好直接問你好處壞處. 但中學唔會用le o的字眼問你. 所以要識睇, 噉就知佢原來係問緊你好處同壞處. 知要答咩. 睇分數都係好重要. 我仔會識睇, 如果個條得1-2分, 佢唔會答太多野. 但到4-6分佢就知要點寫. 同會數有幾多個point 去答.

大家都仲係初中, 仲有時間. 多o的練習. 一定可以進步. 加油 !

cdefg2333    發表於 16-1-26 13:45

有關中文閱理, 我都覺得白話文比文言文更難. 我仔f.1時都係, 白話文取得好少分, 有時見佢ans 同老師ans 其實都好相似, 但可以1分都無, 其實都唔太明. 噉f.2 開學, 找了一位哥哥教仔仔中文, 哥哥主要都係跟仔仔做閱理, 教佐佢一o的點睇文章, 點睇題目. 教佢要寫得深入o的, 唔係寫太表面, 另寫多都唔好寫少. 岩岩考完第一次試, 唔知有沒有進步..ha
‹ 上一主題|下一主題