用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 請2011小一的同學仔入來談談
樓主: Sanmic
go

請2011小一的同學仔入來談談 [複製鏈接]

回覆 16# MirandaLin 的文章

好似係學校輔導

其實小一上學期, 真係等佢慢慢適應先, 唔需要太緊張. 你可以每星期六/日, 問問仔仔/囡囡這星期教了什麼, 看看他可否答到你, 在我自己, 有60-70%答到, 其實巳ok. 慢慢他們就會可以吸收到更多.. 比信心他們. 真的不要太緊張.. 因仲有好多時間要緊張...

BESTFOUR, 仔仔有無好o的ar?
慢慢幫佢上手. 唔駛太心急, 會嚇親佢.
你仔仔會唔會係細仔呢 ? 我發覺大部份細仔/囡, 初初小一同小二都係比較辛苦. 但升上去就會追得返. 所以你依家最重要比多o的信心仔仔. 加油 !

ymca2001, 其實你所講o既唔就, 係那一方面 ?
噉我相信大部份家長都唔會咩都遷就自己的小朋友.

回復 40# bestforu 的帖子

係ar.. 聽到仔仔開始習慣就好啦..
加油 ! :)
同埋第一次考試唔好太緊張.. 比佢先習慣下. 幾多分都不是最重要. 個態度先係重要.

噉我又覺得帶埋小朋友去OK WOR.
我仔仔依家小四
4年的家長日仔仔都要去, 都有入埋去見老師
其實有好或唔好, 個小朋友都聽到, 對大家都公平. 再同小朋友傾, 佢唔會覺得我地亂講.
‹ 上一主題|下一主題