用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

可否pm 資料給我. 謝謝 !

原帖由 jjhwong 於 10-9-30 13:34 發表
我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲 ...

想問下, 戴了鏡要立刻上床係咩意思? 戴了是否看東西會不清楚 or 不舒服 ?
是否一起床便要即除 ?

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 09:22 發表
有些因為日間工作不能戴眼鏡的人, 都會在晚上戴壓力鏡, 不過每天要戴起碼7-8小時, 戴了鏡要立刻上床, 未必個個成年人做得到 !

噉你有無問驗光師 ar?
你都是在太子處配 ?

原帖由 goodmama2003 於 10-11-6 06:13 發表
剛開始1, 2 個月時, 係沒有加深近視,

但近半年...

加深左50度, 仲要以前無散光, 但現在散光左75度 ..

點好 ?

回復 126# Honmom 的帖子

我都是剛剛星期六取了鏡片, 昨晚幫仔仔帶完, 今早起床鏡片走了位, 其實都幾驚... 怕會整傷眼晴, 同埋今早起身, 他都要求帶完眼鏡, 今早想, 左眼鏡片沒有走位, 右眼鏡片走了位, 那麼, 當天左右眼度數便不同 ? 是否初初配帶還未習慣呢 ?

回復 128# Honmom 的帖子

HI Honmon,
係ar, 一取回就晚上帶, 我個驗光師無提議早上慢慢比佢適應wor.. 佢仲話一帶完要即刻上床瞓, 唔好做其他野, 噉你小朋友白天帶佐之後, 做咩ar ?

你仔仔帶成點ar? 我岩岩再在24/12 晚幫佢開始再帶, so far 3晚都好好, 佢無摔眼, 眼鏡又無走位.. 佢早上都話唔覺有帶. 希望一路都順利

原帖由 Honmom 於 10-12-14 22:58 發表
他戴上眼鏡后要不就用手把眼鏡撐大,要不就躺在床上閉上眼鏡。我知道一定不舒服的。哎,小可憐,要戴10年呢,現在才剛剛開始。

回復 137# Honmom 的帖子

HI, 仔仔24/12 開始帶.. so far都唔錯wor.. 依家佢全日都唔需要帶眼鏡... 晚上帶同早上除都好快, 係初初帶個一星期就要成日睇住佢夜晚有無摔眼, 依家都ok la.. 佢夜晚都巳好少, 有時佢摔, 我提佢, 佢就唔會再摔.. 真係唔錯..
佢都有提議睡先帶, 帶完就上床瞓.. 你最好等仔仔有長假放先開始, 噉會好好多..加油
‹ 上一主題|下一主題