用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

DGJS係train school (龍校), 小學校長P1 briefing (即巳收學生的家長briefing, 不是簡介會)巳經重申DGJS係train school, 但至於有咩特別requirements, 佢無特別講.   

回覆 hkpapa852 的帖子

我相信學校講得出係train school, 佢地一定會履行佢地同家長承諾, 但係當然有無d特別要求, 就要睇下有冇其他家長有資料.

其實真係有D唔明, 聖心私小每年都有至少大約60人(如果3班, 有一半人上聖心中), 聖心升中安排係絶對好, 好多成績好係自己出去闖, 更上一層樓, 唔係學校唔要, 想留的如成績達到要求, 亦儘量收, 點解同一教會, 方針會咁唔同?  其實好多家長比私小學費, 當然除了教學質素, 亦希望學校中學儘收, 德望教學團體做法有點不近人情.  其實德小自己揀囡, 理應滿意, 比得學費個班家長亦不是HEA讀, 成績亦有返咁上下, 自己教都唔滿意, 咁中學要咩學生?  德小家長唔滿意係理解.
‹ 上一主題|下一主題