用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48網排位表-心急既過黎吹下水啦
樓主: iloveyoub4
go

48網排位表-心急既過黎吹下水啦 [複製鏈接]

Re: 48網排位表-心急既過黎吹下水啦

hermanpapa

原來係咁樣,可能學校派曬d表,d媽咪意謂無填一一唔比表,明白明白,thank

[quote]
hermanpapa 寫道:
有份叩門的人仲同我係油塘家長站吹水中。而且一一係其中一個因素。
李校長作風不會這樣。我知道那天早上冇表派,要說第二日才有,結果下午便派表引起非議。[quote]
iloveyoub4 寫道:
hermanpapa

我係bk睇番上年d媽咪留言咁講,佢地話”新基顯”叩門時如無填佢地係第1志願既話唔比表wor,而舊基顯就應該唔會,最好都係去學校問清楚會好d

[quote]
hermanpapa 寫道:
冇此事,李校長一定不會咁做。只要有機會面試時,解釋不選基顯為一一的原因合理便考慮,去年也有人不是一一也叩門入到,但最終放棄而已。[quote]
hoganmama 寫道:
hermanpapa,

我想問下, 如果叩門基顯, 係咪一定要一一志願? 如果唔係係咪連form都無得

hoganmama

萬一要叩門都唔知點同學校講...........唉

我都希望d學校唔好咁樣(非一一志願唔派表), 因為我地家長真係好難做.

你地有無諗萬一失敗左既話,叩門叩幾多間呀?我諗我會叩6-8間左右

我會鎖定5粒星同4粒星既學校啦

[quote]
katiekma 寫道:
我心儀的只有油基/新兆強,如果唔德,都唔知

hoganmama

我都一樣諗住萬一衰左既話會叩平田兆強, 德田兆強, 油塘基顯, 循道衛理, 聖馬太, 聖愛德華, 觀塘聖約翰,不過有無得in就好難講囉........唉

如果直資小學得將軍澳有幾間撰下,但要$$$,最平好似成千一個月

iloveyoub4,

touch wood派得唔好, 我會叩平田兆強, 德田兆強, 基顯, 循道衛理, 聖馬太, 聖愛德華, 觀塘聖約翰, 嘩, 數下數下, 原來都有7間

另外到時睇下仲有邊d直資私小仲有位, 博一博, 都無個句, 盡點錦力, 免得第日後悔

hoganmama

katiekma

我個女又係得35磅wor,個個都話:瘦左d wor!我都知,但佢係咁有咩計

重有,你地知吾知邊間學校書包無咁重,我女好鬼細粒,得35磅,我真系驚過書包重重過佢。

katiekma

陸慶濤$1200一個月,我細妹個女讀緊p1,lee間學校程度唔會好深,開學到e+未有默書,測驗就有一次.

播道唔清楚啦因為太新,不過校舍好好好靚

擾才好自由,無咩功課咁囉

TKO直資,我都幾清楚,都好多人報,暫只有陸慶濤有位,其餘己滿,只望到時有MAMI hold住幾間放位出來,如果吾系都幾難。但佢地有好長的waiting list在手。

KY2004

多謝你既分享 ,唉,第1輪填左德田兆強所以無得變架啦,到大抽獎時我都係會填番lee間

平田兆強, 德田兆強同循道衛理,重有聖馬太呀唔係一一選擇,機會近零囉,不過我都會試,因為唔死心囉 ,到時叩門叩油基,聖愛得華等等會大機會d呱

KY2004

德田兆強》》呀女而家讀緊,不過讀得好辛苦。要有心理準備,多功課,多測驗,考試都早過人。

[size=medium]我都知道架,我巳經同亞女準備好上小一既準備,而學校幾位老師亦同我一齊合作,我諗p1應該唔大問題

[quote]
KY2004 寫道:
iloveyoub4:

唔駛客氣,大家分享

hoganmama

我地3個都無得變架啦 ,x麗學生著數d係一定既,不過我亞女唔係囉

KY2004

唉...所以我會難攪d囉因為我亞女唔係金X學生呀 ,不過我會努力既

katiekma

我諗我都會扣油塘基法,如果佢收既話再考慮讀唔讀囉

iloveub4/hoganmama,

你地冇考慮扣油塘基法咩?

龍舌蘭

重有---接放學既家長or工人唔可以著拖鞋,涼鞋都唔得wor,我識一個小朋友讀聖馬太p3,不過佢諗住轉校因為讀得好慘跟唔上

san

應該係[size=large]

san 寫道:
知唔知07/08讀小一, 今年自行分配有15分入到德田兆強嗎?

KY2004

叩門既話有無d咩野提點下呀   

KY2004 寫道:
iloveyoub4:

唔係金X學生唔等於機會低架,其實佢地睇成績同面試表現囉! [quote]
KY2004

唉...所以我會難攪d囉因為我亞女唔係金X學生呀 ,不過我會努力既
[/quote]

san

都我先啦,我亞女就係得15分又唔係讀金x,不過唔緊要啦盡左力o米得囉,我係咁諗囉

[quote]
san 寫道:
iloveyoub,
07/08入學小朋友出生率少

龍舌蘭

我覺得聖馬太名過於實

龍舌蘭 寫道:
HI~
KY:
見到入黎吹兩咀嘍~
真的, 如果唔係囡有同學係呢都讀,我都唔會知道原來係
O甘樣. 不過之前佢地校長等等來做推介時,我與隻公都唔中意個人. 所以決定不選. :-x

iloveyoub4:
係呀, 不過D家長都唔彩佢地啦~ [quote]
龍舌蘭

重有---接放學既家長or工人唔可以著拖鞋,涼鞋都唔得wor,我識一個小朋友讀聖馬太p3,不過佢諗住轉校因為讀得好慘跟唔上
[/quote]

龍舌蘭

你小朋友係o米路x會架

我記得係幼稚園見校長時問過一個問題: "除左中英數, 學校對常識點教 ?"  當時由副校長答 : "我們只看中英數的成績, 就算常識100分也冇可能入雞精班.  " 對此, 我好失望.
[quote]
龍舌蘭

[/quote]

katiekma

係囉我都識2個15分ok左

[quote]
油基反而15分有人入到,真系估不到。不個算啦,我女得10分,

龍舌蘭

明白明白   

龍舌蘭 寫道:
我可以保証當時如果我去扣門, 一定得嘍. [quote]
龍舌蘭

你小朋友係o米路x會架

[/quote][/quote][/quote]
‹ 上一主題|下一主題