用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據 [複製鏈接]

原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ...

khmama:

真開心看見你這個 topic我在這兩日就係幾這條數, 我打咗個電話去教統局問,九龍城區的派位人數.佢就叫我將中學一覽表成本人數加埋,就等於現在的派位人數(包括保留學額及非保留學額).

我亦同意你所講如果係band 2或band 3生就跟本派唔到英中.

但我有一個疑問? 咁有D家長話自己小朋友學校話佢係BAND 2(學校話佢三次考試總成績是全級60,但佢又入到英中.(好肯定佢係派位入去,不是自行收)這又點解? 是否學校估得太過保守,實則佢係 BAND 1 生.

我還有一個疑問,今年的升中人數少了,咁對那些叫做邊緣人士 入讀英中的機會是會大些呢?

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:06 發表

正如我所講, 很多區的band 1生數少過英中學額, 根本上一定派到英中, 但係band 1家長太保守, 一早開始填band 2 同中中, 以致很多位流咗落band 2, 所以band 2生有機可乘. 如果家長再係咁填法, 九龍城區band 2生放間 ...

khmama:
多謝你的回覆.如果小女是九龍城區band 2,其實我還未清楚佢的banding ,可能是邊緣人士(band 1尾 band 2 頭),因她的老師這樣講,
若果我想博英中,咁總有邊間佢可以試呢?

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:22 發表

你先問下自己, 如果派咗間band 2, 你會唔會搵間band 1叩門? 如果佢係band 1尾, 就一定派到英中. 我一定會博. 如果佢係band 2頭, 唔好彩抽唔到, 你最好又叩band 1, 又叩band 2 (冇理由叩唔到), 就可以穩中求勝.
:jo ...

khmama:

多謝你寶貴的意見. 我會認真的考慮.
‹ 上一主題|下一主題