用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HFCC家長分享區
go

HFCC家長分享區 [複製鏈接]

呀女派唔到聖家,但我已經放低了她的資料給中學部.

請問以往有冇類似的情況,考了分班試後重有位.

或者九月開學後會有人放棄學位呢?
請指教?

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-13 01:04 發表
maomaochan ,可向學查詢0下,祝成功 !

多謝解答 ! 唔該晒 !

回覆 #17 maomaochan 的文章

呀女剛剛收到通知要去聖家面試.請問要教呀女點稱呼校長.

得知她叫葉王秋兒女士,咁要稱呼
葉校長,定王校長呢?
請指教指教

原文章由 fatpanda 於 08-7-17 14:02 發表
在自行收生的面試過程中, 校長與家長們在禮堂會面時, 她是自稱 Mrs Yip, 所以應該稱呼葉校長.

cox, fatpanda :

唔該兩位的幫忙,呀女已經成功進入聖家書院讀書了!

希望大家多D指教指教 !

回覆 #44 kiwaiwong 的文章

已報了. 請多多指教 !

回覆 #47 cox 的文章

fatpanda, cox :

她就讀九龍城區不大出名的小學, 全級雖然是三十名以內,但她在小學是個活躍份子,學校時常給她很多機會參與課外活動 .

她原派九龍城區的band 2 中中,原派的中學其實也不錯的,不過本人想小女入讀較好的學校.

她是經過簡單的筆試,再見校長的.

原文章由 cox 於 08-7-19 20:40 發表

係呀, 囡囡話英文班就有nat. teacher,
關於著小學校服問題,
佢話葉校長話等佢地可以懷念一下小學生活喎!!

想請問幾時才著回便服?因呀女今日才第二日上學.

原文章由 cox 於 08-7-19 23:51 發表

好似唔再穿便服喇喎,其實之前佢地係穿便服返學既,
可能校長覺得唔係咁好(因為有d女仔著晒背心短褲及拖鞋)
所以未決定全部都要著小學校裙返學, 當係懷念一下喎!! ...

收到,明白哂. thanks !

沒有在學校訂校服的你們,請問會在獅子石道購買還是到長沙灣訂呢?

我打電話到長沙灣的店舖問過,他們沒有現貨賣的.要到八月十六日學校派校服後,才有現貨.

有冇人在獅子石道買了校服,是否也有體育服買?它們的質地及車工好嗎? 獅子石道是否得一間賣聖家的校服呢? 除了那裏還有其他地方可以購買嗎?

請各位報料! 唔該!

請問學校(水運會)如果報了名參加比賽,是否可以豁免做(啦啦隊)呢?

回覆 # 的文章

fatpanda:

請問學校的意思是否一定要在校內學樂器?

呀囡已經學緊鋼琴.

原帖由 fatpanda 於 08-9-19 22:37 發表

補充資料 :  學校是要求學生報學一種樂器, 可以參加學校舉辦的課程, 也可以在外面的音樂中心學習, 不過負責的統籌老師(Miss Szeto) 就鼓勵同學們除了鋼琴之外, 最好多學習一種樂器, 相信大家今天都收到關於此課程 ...

今天家教會有個講座,你們有去嗎?

講座結束後我們有些家長趁機問校長關於學樂器的問題,我們大約有四個家長左右,有其中三個都話學緊鋼琴,校長話想鼓勵他們再學多一樣樂器,第時可以大班同學一齊演湊,但其中一個家長話,她的囡囡學琴都是她逼的,所以她不想再叫囡囡學多一樣,校長話如有特別情況就可以不學.

回覆 # 的文章

fatapanda:

請問你是否熟悉學校的運作呢?

因為到現在還未知學校的課外活時間按排.當天講座後,我乘機問校長,佢話會逐步逐步宣傳,我認為如果學校可以一早比資料學生,等學生早啲取捨課外活動.

20號校長話除了敲擊樂還有鼓隊,本來想呀女入敲擊樂,但是時間不許可,請問學校是否真的有鼓隊呢?

呀女最想入體操,但是如果學校真的有鼓隊,咁啱兩個活動同時練習的話,如果早啲知咁佢便選擇其中一樣,除非兩個不撞時間.

太多問題,請見諒!

原帖由 cox 於 08-9-22 16:06 發表

maomaochan ,
你從那兒得知學校還有鼓隊?? 是真的嗎?
其實囡囡報敲擊樂都係希望可以有機會打鼓,
因為佢比較想學打鼓多d!!

cox:

我是在20號的家長講座後問校長的,她說: 有敲擊樂及打鼓.

她說打鼓,我直覺是鼓隊,如果我有誤會就請原諒.

原帖由 fatpanda 於 08-9-22 15:34 發表
[quote]原帖由 maomaochan 於 08-9-22 15:00 發表
Hi, maomaochan:

其實我只是從女兒口中知道有關學校的小量資料而已, 並不熟悉學校的操作.

據我所知, 學校 ...

fatapanda:

真是唔該晒你的資料 !
在這裏很高興認識到你們 !

請問你地囡囡買咗機數機,
呀女的數學老師叫佢地最好買fx-50f 這個機
但這隻機,好多間都話唔出 (包括: 商務,大眾,奇趣天地及教協)
提意買fx-50fh 個隻.

請問你哋買咗邊隻,
有冇人買咗fx-50fh 老師話ok

唔該各位的回應 !

呀女今天回校問咗老師,話50fh ok ! 所以我也買咗 .

其實這部機不算大了,for 中學生用的都是差不多 !
‹ 上一主題|下一主題