用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
go

校際音樂節 [複製鏈接]

Dear All,

仔仔今天彈完 G5(116)
1ST 91分
2nd 90分
3rd 89分 x 2

全部1ST HALF

仔仔第一個音彈錯, 其他OK, 好可惜.
仍有一場小提醒琴, 唔好再過這樣!

謝謝, 最緊要知道自己錯什麼, 我已安慰他,
86分已好好了, 但做事要認真D, 已不是第一次這樣錯!!!

原帖由 fcbttkw 於 11-2-28 14:47 發表

唔緊要啦,囝囝已盡力,下場俾心機,加油呀!

可以, 今天第二名, 媽咪代取!

原帖由 wootaitai 於 11-2-28 15:02 發表

小朋友走了,家長代拿可以嗎?

說得對, 氣氛真的好緊張!很多人彈錯, 找不到音...
不過希望籍比賽提升自己的能力.....

原帖由 fcbttkw 於 11-2-28 15:04 發表

我相信每個小朋友上台比賽都會認真嘅,但係我地做家長嘅都要體諒小朋友比賽時會有緊張,佢地已經好有勇氣,好叻架喇,俾著係我一定會發台瘟!

仔仔都是SKIP了四級, 今次彈五級, 不過要求和以前相差好遠, 技巧和感情, 力量都欠缺, 真的是時候好好檢討一下!

原帖由 十月媽咪 於 11-2-28 15:11 發表
我同佢講, 今年係彈四級, 已經唔係好似以前彈一二級咁 (我哋SKIP咗個三級校際), 你彈琴嗰陣, 唔該唔好好似舊木咁坐響度彈, 彈得四級或以上既小朋友, 我諗佢哋都好有音樂感架喇, 你如果仲係好似舊木咁彈, 我怕你唔係 ...

洛婷:

加油! 記得去年你都鼓勵我仔仔!

原帖由 洛婷 於 11-2-28 15:27 發表

好呀 , 下星期....等你好消息

昨天比賽STAFF有說不是個個場容許2個家長入, 視符
場地大小, 昨天MEGA BOX 是可以的。

原帖由 洛婷 於 11-3-1 13:35 發表

真係要睇情況 ,
佢俾你入就當好彩 , 唔俾入都真係冇法架 !!!

同埋睇下你係邊個場地 , 若果場地細真係好嚴架 ,
上年我女係香港大會堂比賽 ,
有 d 家長想 2 公婆一齊入 ,
職員都唔俾 , 最後個爸爸要係出面等 !!! ...

我昨天是可以,因上場會先離開,等下場完再入等結果。
昨天大約12:00有結果。。體溫表會有額EXTRA到時填

原帖由 十月媽咪 於 11-3-1 13:53 發表
好開心聽到你話mega box可以, 咁我可以叫我老公放心請假喇! 咁請問係咪如果兩公婆一齊去, 連埋個女, 要填三份體溫表呀?!

小提琴在何處比賽? D小朋友彈得如何?
有時好看氣氛, 如果好多人緊張, 其他好像也會被感染的.

祝你仔仔PIANO 有好成績!

我仔仔也是剛完成G5 PIano, 月中G2violin, 希望他不要似上次緊張, 支旗今年好sharp!  

原帖由 cyiuch 於 11-3-3 21:58 發表
冠軍會有一面錦旗.

阿仔今日完左小提琴(G3)比賽, 需然成績一般, 但要做既大部份都做到晒, 最重要係怯場情況有好大改善. 我已經好滿意.
月尾到鋼琴(G5)希望佢有更好表現la.

...

祝你仔仔有好成績!
我仔仔都是第四次比賽,
但估不到玩在和k2一樣同樣錯誤, 第一個錯音, 希望他知道自己錯什麼. 如果他可以如你仔仔一樣認真去彈!

原帖由 林嗅四 於 11-3-4 10:26 發表
聽朝到我個仔,我都有小小緊張.
不過琴晚第一次見佢咁認真去彈..仲彈得好好,希望佢聽日保持住呢個水準我就好開心.
今年係佢第四次比賽,往年可能佢仲細,首歌係彈得好,但年年評判都係話佢唔夠投入,放唔到感情落手歌到, ...

彈SONATA IN A MAJOR
這個月8 歲 個樣生得小 著數D。
拿個2次獎, 今次好失望, 但又唔改

原帖由 林嗅四 於 11-3-4 11:21 發表
我仔今個月尾都9歲啦(真係自己都唔記得個仔就快生日TIM )
多謝鼓勵

保留實力, 早D休息! 加油

原帖由 林嗅四 於 11-3-4 11:50 發表
我仔聽日比賽,都係琴晚先叫盡力彈咋

我個仔又瘦又高, 紮紮跳, 唔正經

原帖由 林嗅四 於 11-3-4 12:13 發表
同我仔彈同一首歌喎...
唔知你個仔個樣細定我仔呢...我個仔又瘦又唔高,個樣又好baby.......上星期先比人問佢升小學未

同我仔仔一樣G5 86分, 少少失準, DD 失望.雖然已彈完比賽1星期, 他仍時時彈這歌... 老師都叫他不己要再彈...
下星期仍有小提琴, 希望他relax, 有D平時好好的同學都太緊張彈錯..
你仔仔是否已考g5?

原帖由 林嗅四 於 11-3-7 09:50 發表
我仔上星期六都完成左G5鋼琴比賽啦.
佢拎左86分,佢自己有小小失望,但我覺得佢當日的確係緊張左小小,失左準.
佢彈完落台,我叫佢埋黎同番我座,我拖住佢隻手,嘩..好似冰咁涷,我問佢做咩..佢話好緊張,個人好熱,但對手好 ...

休息多D!
做家長在台下不停希望仔仔不要錯,如果可以好似平時就好。。。 但老實說自己都做不到, 怎要求他們做。

仔仔現在正在學樂理, 打算10月考。
進度如何? 

原帖由 林嗅四 於 11-3-7 11:24 發表
其實咪話佢地會緊張,我地做家長係台下聽,都好緊張,眼見好多都失準甩音..我都驚埋一份呀.
我只係同亞仔講,盡左力就算,唔好計較輸贏

Marks are very high! Keep up & sure U will better next year.

原帖由 mkmama 於 11-3-8 08:40 發表
My son just finished his part yesterday (Grade 2, U104) and got 88 marks. A bit disappointed that he can't get any place. However, I proud of him as this is the first time he join the competition.

同意,雖然細個彈到是好, 但始終在愈高GRADE要求不只彈對, 仍有力度和感情需時間磨練, 好像仔仔現在只是彈Bach, Handel... 未可掌握需感情的樂曲

樂理加油!你仔仔和我仔仔好相似, 得閒交流下, 教下我, 謝謝!

原帖由 林嗅四 於 11-3-8 10:26 發表
其實唔好太在意分數,只要覺得女女盡左力就得,始終佢係第一次,就當係經驗.
我仔第一年參加係未夠5歲,全場最細係佢,開頭我都驚佢對住大過佢既比賽者參加會唔公平,但琴老師話其實年紀細係著數,因為佢地未識驚,唔會太怯 ...

仔仔都學緊小提琴..彈緊1/4, 但很快又要換琴.唔敢買太貴, 有沒有玩violin 校際? 仔仔最好是打機, 其他懶懶懶!

原帖由 林嗅四 於 11-3-8 12:24 發表
唉...我仔好懶架,無論讀書同埋學野,佢都只係靠自己既小聰明,完全唔肯付出時間去溫習,練習...
佢除左學琴,其實仲學緊小提琴,但佢夠膽死除左學果日,個小提琴係原全唔會打開個盒.......
但又比佢過到關,老師堂堂都話佢 ...

是否個個都是這樣? 比完賽未彈過, 已一星期, HEA HEA!!!!

原帖由 AMYBB111 於 11-3-10 11:20 發表

哈哈~~又多個大懶蟲~~囝囝幾大呀?

嚇到不敢報考試 , 幸好SYLLABUS 明年仍OK。。。。

原帖由 DDC 於 11-3-10 13:51 發表
阿仔比賽完就無練比賽歌,但其他都係keep住
練……一次…..每日!
‹ 上一主題|下一主題