用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

回覆:天主教郭得勝中學交流區

open day我唔去啦!  

運動一定冇我仔份

回覆:YVONNE2607 的帖子

咁岩既, 咁遠都撞到同小學既學生  佢小學好似每隔幾年就有一個報郭得勝

我覺得佢地算係少功課, 通常每日3/4樣, 同佢小學差唔多, 岩晒我仔 d懶鬼, 但真係差唔多日日都有 quiz, 佢地會學識自動自覺自己攪掂

阿仔唯一投訢就係 F.2   既老師好悶,冇F.1咁好玩

因為我覺得將軍澳只有一間學校岩我仔讀, 但呢間學校太多人爭,唔係佢間小學跟本冇咩機會入到 (我個仔又唔係好勁既人黎)

而沙田係我老家比較熟, 係最多英中位既區, 只要我唔同本區既人爭頭幾間最 hit既, 好大機會入到英中。

最後就係咁機於適合個仔&校風&機會率, 自行揀左郭得勝, 我一定要佢係自行攪掂, 我係從不信運既人,亦都冇運去博個仔既一生, 好怕入到間校風唔純既學校, 我對品行要求好高。

成績我只係排第3。

平時個衰仔一欠功課, 我會即日收到 sms. 同一科欠3次就要留堂(包括冇帶野).

佢地呢2年 dse 入 jupus degree course都大約有 47%.

考試前幾日, 老師多數都會叫全班留底溫書, 大部份同學都係讀書之人, 只有個別幾個會唔讀書(我仔個班), 佢地只會間中好 bb 咁開玩笑, 完全冇惡意, 俾我覺得佢地伸係 bb思想

聖心我唔太熟, 只知係死讀書型

我知成績太差既會俾老師留堂補課, 但我仔未試過, 我唔知詳細。

今年 dse入 jupus degree course有 47%

band 1尾英中 , 初中英文教通識, dse中文考

我問過, 我地中四應該有一半學生可以讀到全理, 有3/4 學生最少可以讀一科 phy/chem/bio.

阿仔話今日拎返去既野食沽清

平時成日都有小測, 基本上差唔多日日都有一科小測/默書, 但咁樣到考試就唔洗點溫書都攪得掂

fat媽  thx  發表於 14-1-7 10:08

有溫書既多數都識,大部份都合格,但阿仔今年個 maths miss唔多掂,佢話好多人都唔知佢教咩

好彩我地學校只要讀幾科,只有中英數通識中史科學宗教,唔洗仲好似其他學校咁又西史又 epa又地理(通識包左少少),感覺溫少好多野,我自己以前讀書覺得 epa /geog好死悶

我知中三會有 phy  chem bio讀,咁就夠啦!我仔一早話左最鐘意 IS

係咁上下,我仔話 maths差唔多班班都有半班人唔合格,我睇過份卷又唔算深,只係班仔可能真係聽唔明。我之前考試都唔洗點理我仔,但今次考前幾日先發現佢數係完全唔明, 我用左2日時間教返晒佢半年既野,唔係今次佢 maths一定炒

我仔未補過習,只係今次要我幫下佢

我唔會為左高D分而叫佢補習, 我要求好低, 只要每次考試平均分有少少進步就算啦! (最緊要不見紅)

雖然未出成績表, 今次佢唔算高分, 但都算進步左, 應該平均分+5 左右

我成日叫佢同自己比, 人比人比死人。

alicetong 發表於 14-1-18 10:00
回覆 杰杰媽媽 的帖子

絕對同意,除非小朋友主動要求要去補習才有作用,這方面都要尊重她的意願,
統測佔40%  ,  EXAM 佔60%, 而每科平時QUIZ/ DICT/ 功課   都佔每次測/考20-30%平時分(大約, 實際唔記得佔幾多)

以我仔上年經驗, f.1  1st term exam 總平均分大約65分係全級正中間位。

但最快都要一星期先有得拎,呢幾日咪睇唔到黑版

我仔冇去,佢唔多想四圍去整野, 今年佢咩學校既課外活動都冇參加
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊