用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴的家長分享 / 交流請進
go

拉小提琴的家長分享 / 交流請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 拉小提琴的家長分享 / 交流請進

請問各位,初學一般幾錢一堂?同埋點樣搵老師?

醒目開學勳章

SCheng,

請問要學到咩程度先需要買拍子機?

醒目開學勳章

SCheng,  

Thank you! 另外想問,每次練琴,D 弦都有D走音,係咪需要買小提琴較音器,先可以較得準D?

醒目開學勳章

SCheng,

多謝你既資料。我會儘快同仔仔買拍子機同較音器。

醒目開學勳章

各位家長,我想問下,仔仔"舊"松香唔知點解一片片列開,一用就一片片跌落地,點解會咁樣?

同埋老師話個琴走音,係咪應該換新弦線?

醒目開學勳章

我個仔上果班,有超過8個人,老師都係用少於10分鐘同全部人調音。

花 20 ~ 30 分鐘去調音,太搵笨啦。

happy^o^ 寫道:
有 d 野想請教一下大家, 我仔仔學小提琴學左 3 個幾月, 每堂 45 分鐘, 但係發覺每堂 miss 都花 20 ~ 30 分鐘去調音 ( 因為佢話 d 音亂晒, 所以需要多 d 時間去調音 ), 甘係咪有問題定係正常   學一首新歌, miss 自己又示範拉 4 ~ 5 次, 每堂阿仔實際只係拉 3 ~ 4 次甘上下, 甘係正常定係有問題 ,  希望妳地有時間可以解答我 Many thanks !

happy ^O^

醒目開學勳章

想問下4/4 同3/4係音色上有咩分別?大人係咪一定更要用4/4琴?手指短係咪應該用細size 琴會好D?

另外,有冇人試過係淘寶網買小提琴?around $2000 4/4 手工琴值得買嗎?

醒目開學勳章

Sindy,

淘寶網D price 幾平,所以問下買唔買得過。

咁如果係香港,用$2000 可以係邊到買到手工琴?我好想買一個靚聲琴。請介紹下,thanks.

醒目開學勳章

Hi,

Any parent had purchased violin from Solo Strings? It is
worth to purchase a 1/4 violin costs around $2,000? Can anyone tell me the quality of the violin from this shop?

醒目開學勳章

Hi,

Can anyone tell me what is the meaning of:

dim.poco a poco?

醒目開學勳章

一般小提琴都係幾百元。你可以帶小朋友一齊去買,琴行D人會幫手度 手選size.不過,我估117CM應該要用1/4。不過,我個仔7歲,都係用緊1/4.

原文章由 mrswhat 於 07-12-5 22:22 發表
各位家長:
4歲男仔邊到學小提琴好?(港島區)
他有117CM,不知什麼大小的小提琴適合?
因他比較"論盡",所以初學時想買平D既小提琴.
請指教!謝謝!

[ 本文章最後由 Fatty 於 07-12-5 22:48 編輯 ]

醒目開學勳章

請問 Liebenzeller Metall-Kolophonium
Gold 1, Gold II, 同Gold III 有冇分別?

原文章由 bebebe12345 於 07-11-30 12:34 發表

Liebenzeller

Metall-Kolophonium
Gold 1

http://www.yatego.com/geige24/p,443e2bbedd5eb,43c67b332497d5_1,liebenzeller-kolophonium---rosin

醒目開學勳章

bebebe12345,

原來係咁分。

今日我已經買佐 Gold III, 因為 Gold II and Gold I 都冇貨。 而且間鋪D人話 Gold I for violin, Gold II and Gold III for viola and violin.

我已經開盒用佐,D 聲真係好D。

原文章由 bebebe12345 於 07-12-23 09:25 發表
Violin最好用Gold I

Grade
Instrument
I
Violin
II
Violin, viola, treble viol
III
Viola, alto viol, cello

[ 本文章最後由 Fatty 於 07-12-23 23:15 編輯 ]

醒目開學勳章

原來有咁大分別, thanks for sharing.

原文章由 bebebe12345 於 07-12-23 23:25 發表
買左就算,間舖都唔係好老實,Gold III主力唔係俾小提琴用.
所以要去外面買.Gold I好好多.所用的材料有所不同.
小提琴人多用,自然最快無貨.

醒目開學勳章

08年起應該係用新Syllabus。

原文章由 himmamme 於 07-12-30 09:20 發表
請問小提琴皇家音樂考試05-07exam pieces係咪可以用埋08年4/5月,及09年10/11兩次考試呢?

謝謝!

醒目開學勳章

我阿仔個老師係拉一首,即時叫阿仔拉番,同即場糾正,下一次再複。一堂唔會教太多歌。平時練習會練已學既練習曲同拉空弦。

原文章由 himmamme 於 08-1-3 10:38 發表
請問你地小朋友上課時,老師示範完首新歌之後,會否即時叫個小朋友拉下比佢聽,ok勒,便叫佢返屋企練.
一或,一次過示範了該周要練習的歌,跟住唔會比小朋友即時試拉,叫佢返屋企練熟,下一堂才拉俾老師聽,老師再糾正.

哪種 ...

醒目開學勳章

2年後,拉得好有感情。

原文章由 SCheng 於 08-1-4 23:57 發表
2年後再拉 "二泉映月"

http://www.youtube.com/watch?v=fqdConn-Sok

醒目開學勳章

08-11年新製d歌較難,不過,我就覺得無須趕住一定要今年考4級。
至於琴弓,可以單買,1/4琴就要用1/4弓,唔好弓同琴唔同size。一般弓約$100就有。

原文章由 lky3107 於 08-1-9 15:51 發表
囝囝在07年九9月考完二級, 老師話要考四級, 她說若遲些考就深好多好難考. 請問遲些是否改制?

第二就老師叫要換弓, 因為個琴係係琴行買數百元, 係咪係琴行單買弓都得架?大約多少錢? 而家用緊1/4琴, 用番1/8 琴支弓 ...

醒目開學勳章

新小提琴一般都唔洗$500一套。
我覺得學習上會比鋼琴難D。

原文章由 qmarkbaby 於 08-1-13 06:28 發表
Hi,  各位媽咪,想請教吓!
囝囝突然同我講,話想學小提琴,想買個琴比佢,但又怕佢三分鐘熱度,如果買二手要注意d乜,買一手那一個品牌會好d,學習會唔會好困難 ??? ...

醒目開學勳章

應該要有鋼琴伴奏。我仔仔今年都係參加Grade 1 violin,我都已經book佐鋼琴伴奏。

原文章由 gabrielmum 於 08-2-13 07:53 發表
想請問:
音樂節 Grade 1 violin 比賽說「with piano accompaniment only」即要否鋼琴伴奏?
‹ 上一主題|下一主題