用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
樓主: lauffj
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

引用:Hi!我兒子今年入讀WFN+s1,請大家多多赐教

原帖由 connietong136 於 13-08-09 發表
Hi!我兒子今年入讀WFN s1,請大家多多赐教。WFN程度高不高,需要不要補習? ...
唔好咁快諗呢D, 識應吓先啦,如果唔得,成績會話你知。

引用:我想問下黃芴南多唔多功課,會唔會好辛苦?

原帖由 hwh49 於 13-08-12 發表
我想問下黃芴南多唔多功課,會唔會好辛苦?
唔多,我覺得一D 都唔辛苦,比小學輕鬆好多。不過上到高form 就唔知啦,阿仔今年升F3.

引用:初中編班:中一:+A中文、C&D數、B&E普通中二

原帖由 penpen 於 13-08-30 發表
初中編班:
中一: A中文、C&D數、B&E普通
中二: A中,E數,B&D 英,C普通
呢D系拔尖定系補底班 ?  做咩級級都唔同,有D 混亂

引用:Quote:AS-Ma-Ma+發表於+12-9-25+17:53+學校

原帖由 MCLIAN 於 14-03-26 發表
請問 band 是否 = orchestra? 請教怎樣兼顧田徑及band? 有時間温習及做功課嗎?
學校band 有幾個,有 senior, junior, 有絃樂,管樂,管弦樂,仲有敲擊樂。睇你join 邊個啦。一般逢星期5練,有比賽會加練。田徑就1+4 練,所以唔會撞。
有無時間溫書就要睇細佬自己點安排啦。
band,  呢2年成績差左,因為之前班勁人陸陸續續畢晒業,新入黎嘅又未得住 !
田徑就仍然好掂,我建議你可以用1年時間試吓,如果你小朋友唔系好勁,入到都系長期後備無得出賽的話,我就建議考慮其他活動啦。相反就繼續啦,始終系一個好好嘅 ref.

MCLIAN  Thanks for the info!  發表於 14-3-27 22:07

引用:+本帖最後由+penpen+於+14-3-28+01:12+編輯

原帖由 penpen 於 14-03-27 發表

回覆 AS-Ma-Ma 的帖子
唔使咁激動 !  我都系想將現有嘅情況講比師弟妹嘅mama 聽,每個人嘅見解都唔同嘅。當然知道佢地個個都系叻仔叻女,有時更會在lunch time 自發sectional. 學校時刻都系充滿練習氣氛嘅。。
雖然每個同學入得band, 都有一定程度嘅肯定,但也需要時間嘅磨練與磨合。所以高form 嘅離開,肯定對整體都有影響,呢D circle 系對每間學校,每樣活動都存在的困擾,不單只是band.  除非我地系那幾間名校,可以不斷買人來keep 水準吧 !
希望你仔仔在band 中得到發揮吧。

引用:回覆+littlecat+的帖子 唔好意思,+請問:+

原帖由 第二任媽媽 於 14-07-02 發表
回覆 littlecat 的帖子

唔好意思, 請問: 你收到通知, 係學校派給所有中三同學的通告嗎?
系8號要交啦。
之前咪做左個意向選科嘅,但又無result 話比我地知!又話按成績選科,又未派成績表!
班主任又無比 advise 應該點選(我仔嗰班)
覺得學校呢方面做得很不足!

引用:我哋琴晚為揀科都諗咗好耐,+阿囡話要讀理科

原帖由 littlecat 於 14-07-08 發表
我哋琴晚為揀科都諗咗好耐, 阿囡話要讀理科+ M1, 我驚佢應付唔嚟, 我叫佢諗清楚, 最終佢都揀咗,  我同佢講, ...
真系一個好大嘅決擇,我建議佢嘅,佢又話難,佢自己揀嘅,我又唔多like. 都無計,書系佢讀嘅,我又唔可以太勉強佢,費事讀唔掂賴我。希望佢無揀錯啦。
D 細佬成日都話讀唔掂可以drop 科,我話佢,都未打就諗定輸? 再者,科系自己揀嘅,要對自己負責任囉。

‹ 上一主題|下一主題