用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? ...
go

四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? [複製鏈接]

引用:有D我個仔,我個仔有亞氏特徵佢的故事係一日

原帖由 LeeCC 於 13-08-31 發表
有D我個仔,我個仔有亞氏特徵

佢的故事係一日重播幾次,係咁耍人聽
我小朋友之前迷地鐵 之後迷巴士 拎親電話都係mtr app..九巴app!=.= 而家睇緊世界地圖 因為daddy成日飛 佢問我daddy去左邊 點解要搭咁耐飛機?同香港爭幾遠?上定下?已經問我係咪只得五個大洋!其實我呢d方面好差 但就成日比佢問到口啞啞 我只識答基本 上定下左定右我d地理位置差到爆 平時都0方向感=.=好難答!可能佢玩左環遊世界大富翁 佢度度都識 而家研究邊一個地方有d咩?我自問自己能力好有限,都唔知點教佢!仲要我答唔到佢會嬲,我話等媽咪check下先佢就好心急而家啦!而家啦唔得一陣喇:(

社交方面:不嬲都唔同小朋友玩去公園好驚跑動型小朋友 之前都鍾意去公園 而家有時都唔願去 鍾意係屋企 去生日會完全痴大人玩!而家上左k1又好似好d會提同學 n班時真係超被動

我最concern係情緒 同埋好勝,呢個仔咩都要贏 好驚輸 一輸就喊!比人話下都喊 好大脾氣 好自我!有人提議上情緒管理堂!但佢係人地面前係無野,好正常 但有屋企人一齊先會咁 所以上堂又好似幫助唔大!都唔知點handle!

引用:Quote:breadbb+發表於+13-9-30+11:12+我小

原帖由 cl_kaka 於 14-08-11 發表
你個小朋友同我個仔既行為差唔多一樣,但我仔就好鍾意去公園玩,以前細D去到就自己一個玩,或同大個D既小朋友 ...
亞仔大個仔左好多 雖然都係無耐性 有時情緒會上落會大d 但so far都ok...都開始識同人相處 我都係星期六日周圍帶佢去 多d同小朋友玩 學點同人相處 又train下d耐性 so far又好左好多 話咁快就上k2了

引用:個人認為做資優評估無乜問題,係滿足父母和

原帖由 lillymarie 於 14-08-14 發表
個人認為做資優評估無乜問題,係滿足父母和老師的好奇心多些,都是合理的。我當年就是因為我想知阿囝有幾聰 ...
睇左你咁耐嘅留言 覺得你講嘅野真係好中 同埋好有見解!

‹ 上一主題|下一主題