用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我們一起向升中結果進行倒數
go

我們一起向升中結果進行倒數 [複製鏈接]

統一已統交表了, 唔會太阻你哋, 想請教一下, 孩子到小六應是大約十一, 二到, 咁其實佢哋會唔會參與這個升中工程?  有冇話自己想點想點咁?

大家relax 吓, 有時機關算盡, 不如天公一算

我分享一則升中的小故事給各位偉大的家長, 唔到你唔信, 細節我可能會miss 少少, 但結果是一定, 因是我的親朋.

話說佢有個囡幾年前升中, 小學是九龍城一間有名的官小, 成績Band 2 (約90 名上下), 咁老師意見好似係唔知是銀X定何XX官, 咁上下, 但佢父母好喜愛黃X南, 明知山有虎, 自行統一唔理咁多照去黃X南第一, 其他第二,   考直資就有李國X掂, 不過是Waiting 完又wait 至尾幾乎唔得嗰批, 所以時間上好遲...因佢真的勁愛黃X南, 所以唔敢好快答應李國X, 拖吓間學校...李國X是新校, 好想有名校人來讀, 又俾佢拖(其實已經CALL 到WAITLIST 尾)...咁交完統一, 拖唔到心知BAND 2, 點會收你, 抽唔中仲死得慘, 便答應李國X...

是不是有了直資, 唔去得抽獎? 咁我哋問佢, 升中邊間? 佢答: 李國X

OK, 到審判日, 佢諗住唔關佢事, 點知老師問, 點解仲唔擺成績? 佢話我哋去李國X... 老師話: 你個囡去黃X南!! 快啲嚟!!

各位家長, 換了是你, 仲唔仆番學校查, 唔通個老師點我? 原來是真的.  咁奇噃, 直資收了都可以去黃X南?? 就算我自行得都應該去唔到?

佢立即打去李國X 話唔讀, 咁李國X 回應說: '咦,  等我查吓先... 哦, 唔好意思, X太, 我上次太忙, 你又咁遲, 仲未上呈教育署, 等我立即幫你搞..."  

咁我哋問, 自行定統一入? 佢話唔知.

結果, 佢個囡今天好happy 咁响黃X南...

所以, 希望在人間

‹ 上一主題|下一主題