用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中有無後遺症?
go

普教中有無後遺症? [複製鏈接]

小朋友讀了幾年普教中,普通話基本上是可以和說普通話的朋友如台灣人及大陸人溝通,聽和說都沒有問題。由於學的時候年紀還少,很多時他們的發音比大人長大才學好好多。

至於後來會不會用普通話思維,用字和平時講嘢只識普通話唔識廣東話,我見唔到有呢個問題.  因為除了上堂,測默時用普通話外,其他時間在學校,家裏, 交際都是用廣東話.  廣東話接觸面咁廣, 點會只識普通話發音唔識廣東話發音??  

有關師資問題, 個問題就像學英文一樣, 好多學校教英文的老師都好可能不是以英文為母語, 能做完全字正腔圓.  基本上教小學都唔會有大問題.

在文法上, 我相信用普通話廣東話影响不大, 都是讀個篇文章, 講嘢可能廣東話同普通話有分別, 但寫時白話文就是咁寫, 可能有些俚語方言不同, 但基本上同一篇文, 全中國人講任何方言學漢字都看得明.  所以影响小朋友文法的最主要不是普教或廣東話教, 是要小朋友多看, 多讀, 多寫.

你話普教最唔好的地方在那裏? 就是好多時要家長(或補習老師)學埋一份幫佢温習囉...

回覆 HKTHK 的帖子

梗係唔會啦! 一日除了上個幾個字普通話(仲係先生講多), 其他十幾個鐘都講廣東話, 這可能嗎?

回覆 vailon 的帖子

識普通話讀音唔會廣東話讀音?在廣東話的環境裏,出現的機會較少。
就算間中有,又如何?
如果是英文生字,又會點做?不就是讀俾佢聽或查字典嗎?
小朋友平時講幾句英文家長會有不安嗎?
‹ 上一主題|下一主題