用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區, 男仔有何選擇??
樓主: yvonne
go

油尖旺區, 男仔有何選擇?? [複製鏈接]

邊間小學?

原帖由 yvonne 於 10-7-9 12:52 發表
新手上路, Sorry!
佢今年升小五, 過去四年每年全級都係十五名內,性格內何,因經濟原因無學學器,只有參加校內課外活動,今年老師無乜評論,只說無乜問題.
最近友人提起才知升中好早要準備,自知入九華末必啱我們這種家庭, ...

你好

我見你的POST 十分有見地, 想請問QE 及九華怎樣跌Watt, 有沒有什麼特別原因? 我也聽過這個說法, 在我的年代, 兩間都是頂尖名校, 可否請教?  聽聞女仔在這個網更不利, 是不是?

原帖由 greendotdot 於 10-7-10 22:23 發表

你囝囝今年2010年9月升小五,巳經有着數,就算現在班主任話你聽全級考1-xx名內係Band One,你都不要信,你耐心等一年,俾心機考5年級下學期呈分試,等到你囝囝的上一屆小六畢業的一班師兄師姐,出晒派位成績,如果佢地3次呈分試全 ...

九華我有所聞, 但QE 真的不知, 如果不想引起論戰, 可不可 PM 話我知? 我是真心的想知道.  

唉, 油尖旺的校網對女仔來說真是好看不好食, 說就說有兩間油天, 一間 ST.MARY, 但ST.Mary 是高風險, 高回報, 不中便死得很慘.  結龍之後的水準又不知怎樣, 女真光雖說是名校, 但亦不是最出名的一級女校.

原帖由 greendotdot 於 10-7-10 23:55 發表

在我的年代,九龍區最top我會選九華、QE、女拔,三間不分先後,所以唔好像啲阿伯阿婆成日話以前點樣叻,我覺得最重要是睇吓是否合適,YVONNE話佢囝囝頭15名但內外,這區男仔可以揀的中學,我認為成績最好SFXC,而且校風樸實,會適合 ...
‹ 上一主題|下一主題