用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 強烈要求教會學校查証領洗紙來源
樓主: BBTWIN
go

強烈要求教會學校查証領洗紙來源 [複製鏈接]

之前不是另一文章已吵過一次?  我看過之前的文章, 只有一個感想, 大家你有你講, 我有我講... 其他人講到口水乾都是錯...

何不去教育政策個專題去講?

你這是另一個問題, 你咁樣講又會令某一些家長上身自言自語...

天主教小學一班中的天主教徒沒有你想像中那麼多, 可能少過非天主教好多.  所以天主教學校收的好多是非天主教學生, 不會拒非教徒人千里之外.  

大把天主教學校讀書的細佬都是唔靠5分世襲分入, 用大抽獎, 很多叩門入, 叩門入的都未必一定是天主教徒.  但我們都從未為有沒有5分而吵, 大把人教假信教, 借地址, 但我們只是努力地找資料, 教細佬, 學面試, 做PORTFOLIO, 寫信求情.  學校校長除了找教徒, 還會找好學生, 好家長.  佢見家長願為細佬付出, 佢地都十分樂意收非教徒學生.  

我在BK 吹水的幾位媽咪, 有好多都可以叩入名天主教學校, 不會派位唔掂就鬧政府鬧學校...希望各位心心不忿的家長都用心用力响有益方面上及入到好學校.

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 12:52 發表

我就從無諗過有家長會入教會學校搗亂....我剩係心諗我又唔會叫阿女響學校拜神,點解我地冇宗教就被拒於千里之外呢?如阿女入到有宗教學校,接觸完信左唔係仲好咩?? ...

因為有位媽咪岔開了兩次話題.

原帖由 thomasha 於 10-10-4 13:33 發表
就係囉!

而家大抽獎佔最少一半官津學校學位,自行只佔最多一半,已經令學校同教會失去最少一半的收生權,o係自行加多少少"偏心"分亦無可厚非。

另外,呢篇文章本來係講點樣防止假領洗,而家講到越黎越遠,有d離題。
...

你係岔開話題的媽咪, 不是自言自語嗰個, 你好好多, 只是岔開的話題好惹火...

呢條路好多好多好多人走過, 但我發覺能堅持到最後都會有好大好大的 bonus...

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 13:52 發表

我咪就係自言自語嗰個囉~
你所講嘅事我做齊曬,努力教好個女,唔敢靠運氣,(因為冇背境),一步一步用絕對正規方向幫佢鋪路!
去到呢一步,日日坐唔安,食唔落,去私校直資面試,要面對過去幾年大家嘅努力到底有冇 ...
‹ 上一主題|下一主題