用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009升小四家長入嚟交流下情報
go

2009升小四家長入嚟交流下情報 [複製鏈接]

亞女P4C, 曾sir.

原帖由 carayan 於 09-8-28 21:20 發表
小兒喺P4F班,多多指教呀 !

真係小心身體呵! 一個傳一個, 好快感染. 休息多D啦!

原帖由 carayan 於 09-9-6 23:54 發表
阿仔病咗,喺腸胃炎,明天要請假呢,天氣太熱好易病,我老公同細仔都有感冒,各位都要小心保重,小朋友一返唔到學就頭痛!

我個女都好開心因為今年可自由去買小食, 但我只比佢一個買1至2次昨, 免得佢唔食飯嘛!

hi carayan

我女都有參加咗數學培訓組喎,曾sir係我女班主任, 佢好搞笑架, d學生好鍾意佢. 星期五返咗第一堂,亞女已經話數學好好玩好鐘意咁嘞!亞女話有10個同學培訓.

原帖由 carayan 於 09-9-19 17:38 發表
曾sir喺敎我囝囝數學喎!我阿仔今年仲參加咗數學培圳組,都喺佢教,星期五已經返咗第一堂,佢好鐘意呀! 我都希望有幫助,今年數學d功課都幾多,次次阿仔都要就一個鐘頭,你哋呢?
P.S.咁你亞女仲有參加咩課外活動? ...

hi, diancon

以下事件唔知過往有冇發生過呢? 咁小朋友嘅自身財物咪冇保障?  希望快d搵到答案, 而唔係不法之徙搞事.

原帖由 diancon 於 09-9-21 10:36 發表
我個女P4C曾Sir嗰班 , 請多多指教。
上星期六第一天課外活動已發生不愉快事件 , 我個女參加跆拳道班要除鞋放在課室門口 , 但上完堂出來發覺鞋和襪都不見了 , 而且是沒有一對鞋多了出來 , 要赤腳落校務處
, 教練和葉 ...

測完驗唔使再上堂可以番屋企溫習吓, 大家都放鬆d. 太好嘞!

應該班班一樣嘅, 好似都仲係OPEN BOOK喎!

原帖由 Calvin仔媽媽 於 09-9-23 07:50 發表
我都覺得今年四年班d功課多咗,做完功課都冇時間温習 SR - 29/9, 中文課外考查 - 30/9,不過唔知係唔係班班一樣。

睇到小一小二chatroom原來有咁多小朋友病, 有d仲話係豬流感, 我女尋日亦有同學發燒冇番. 而家咁多學校停課, 情況真令人擔心,  希望流感疫苗快d研究到出嚟.

應該同一日課外閱讀測驗喎(30/9星期三).

diancon, 對波鞋搵番未?

原帖由 carayan 於 09-9-26 12:56 發表
4F嘅媽咪有無寫低中文讀外閱讀測驗喺咪30/9呢,我只喺見到SR TEST喺29/9(二)咋!

大家都明白到多一事不如小一事, 事情解决了就好嘞!
係嘞! 默測考自然要面對, 但我總覺得現在每日都要面對嘅係流感嘅"恐嚇"!

原帖由 diancon 於 09-9-27 21:45 發表
Hello NKW,

經過一星期,卒之揾番啦,我個女話星期六在門口等上跆拳時,有個男同學同佢講在男廁揾到對波鞋,問喺唔喺佢的,雖然成件事仍有很多疑點,但總算是解决了。

今個星期好像一浪接一浪...Eng Dict, SR Test, 中文閱讀考 ...

亞女終於都病咗嘞!中午老師check到發燒, ”即捕即介”, 不得留响班房, 立即要早退.可憐嘅我,天雨路滑趕到接走佢. 响校務處有好多同一命運呢!幸好只係小小喉嚨發炎, 門口的叔叔話現在咁嘅時期,冇辦法啦!我女响小學期從未因病早退過.

原帖由 carayan 於 09-9-28 17:05 發表
我都有同感 ,阿仔個班上星期每日都有一至兩個兩病,今日好咗喇,但我對停課真喺怕怕喇,一唔返學阿仔就心散晒成績退步咗,如果再為流感而唔使返學,我就真係唔知點追咯! ...

亞女今日番學嘞!其實比成個星期病假, 但亞女冇發燒就急急要番學. 多謝關心.

原帖由 carayan 於 09-9-29 10:34 發表
NKW:
囡囡要多D休息,希望佢快D好番喇!ops:" />

信心番昨嚟! +油呀大家!

原帖由 carayan 於 09-10-7 06:57 發表
阿仔今次中文默書終於回復正常狀態,有100分呀,佢都好開心,希望keep 住喇!:loveliness:

緊張真係會令人有皮膚病架! 亞女剛剛升小一時我突然皮膚有事, 醫生都話係緊張引致. 放鬆d啦大家, 我地都高小咯, 點都比初小"冷靜"d嘅!

原帖由 carayan 於 09-10-9 06:53 發表
哈哈!阿媽已經癲咗好耐喇,我皮膚病都係因為太緊張而返發!

最幣佢地而家用鉛子筆做, 真係多多塗改液都唔夠!

原帖由 carayan 於 09-10-18 21:20 發表
哈哈!我都退過貨要re-do,可能喺我理解能力底,喺咪而家小學d英文都喺咁難嘅呢  我哋嘅年代都唔喺咁!

Piolt可以擦嘅原子筆? 係咪周圍都買倒架?

吓! 咁深! 寫30字? 幣家火! 唉! 仲有聽日嘅science, 好快測完嘞! 定d嚟, 定d嚟.

原帖由 hoho1230 於 09-10-20 18:40 發表
聽亞囝講係reply個invitation, 寫30字。不過已知佢呢part攞唔足分,佢話寫到一半就夠鐘, 激C未?  我不嬲都係最驚佢英文科fail 呀!

終於測完, 一於今個星期六日一輕鬆吓! 下個月13日好似都放假喎! (學校旅行之後果日)

原帖由 carayan 於 09-10-21 11:19 發表
仲有一科咋!各位媽咪要努力呀!測完要揾節目獎勵下自己先!因為呢幾日都無咗唔少細胞喇 .....哈哈!

成績出咗嘞! 英文科有d失望呢!

小王, 我都同意今次安排星期一至四測係令人"頭"唔倒氣咁, 以往測兩日再溫兩日都可以舒坦下. 可能高小難度只會愈來愈高. 我都同個女講, 艱深嘅部份已經難攞分, 如果再定失埋大意分就差上加差啦!

原帖由 小王 於 09-10-23 16:58 發表

我唔止失望,直情係頂唔順, 7張PAPER, 3張FAIL, 掂攪呀, 最衰就係安排星期一至四測, 完全大壓力到頂點
今期張張PAPER都深, 再加上佢地D唔小心, 想過骨都幾難。 ...
‹ 上一主題|下一主題