用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2008 第六十屆校際朗誦節(誦材)
go

2008 第六十屆校際朗誦節(誦材) [複製鏈接]

小一、二「普通話女子詩詞獨誦」的誦材。
(雖然我已經check過,但我仍怕打錯字,你最好睇完作選材之用,報名時叫有關機構比個copy你地參賽ar。)

春天              謝武彰

風跑得直喘氣,
向大家報告好消息:
春天來了,春天來了!

花朵站枝頭上,
看不見春天,
就踮起腳尖,急著找。
春天,在哪裡?
春天在哪裡?

花,不知道自己就是----
春天

小一、二男子普通話「詩詞獨誦」

(雖然我已經check過,但我仍怕打錯字,你最好睇完作選材之用,報名時叫有關機構比個copy你地參賽ar。)

遙遠的天空

遙遠的天空,
有一道繽紛的彩虹,
那是媽媽的笑容,
陪伴我從早到晚,
給我無盡的關懷。

遙遠的天空,
有一顆明亮的星星,
那是媽媽的眼睛,
看著我從小長大,
健康快樂的成長。

小一、二男子普通話「散文獨誦」

司馬光救人

有一天,司馬光和一群小朋友在花園裡做遊戲。突然,一個小朋友不小心跌進大水缸裡。大家十分驚慌,不知怎樣做才好。

這時,司馬光拿起一塊石頭,用力撞破水缸。缸裡的水流出來了,跌進水缸的小朋友得救了。
人人都稱讚司馬光,說他是一個聰明的孩子。

(小二女子獨誦)粵語詩詞

雖然我已經check過,但我仍怕打錯字(因為沒有電子版本,而要自己打),你最好睇完作選材之用,報名時叫有關機構比個copy你地參賽ar。

小蝴蝶

小蝴蝶,飛飛飛
飛過籬笆,飛過綠葉
看見草坪上,貓躬背
於是低飛下,來作陪
小貓跳,牠飛高
小貓跑,牠跟著
小貓搖首尾巴
牠圍著尾巴繞

小蝴蝶,飛飛飛
飛過花叢,飛過鞦韆
看見樹蔭下,臉愁悶
於是飛過去,逗少年
蝴蝶飛,少年追
蝴蝶舞,少年撲
蝴蝶穿花而去

原帖由 heilai 於 08-9-6 09:43 發表
gabrielmum
    請問有無(小二女子獨誦)粵語詩詞的誦才呀!

Thanks!!

朗誦節對《春天》及《遙遠的天空》部分字眼作修訂,我已於上面誦材作修改,之前看過誦材的媽媽需留意。

對。

更正項目會不時係朗誦節網站公布,有時間可以上去睇睇。

http://www.hksmsa.org.hk/amend/camend20080904.pdf

可點擊「比賽目錄更正」
http://www.hksmsa.org.hk/c_index.php

原帖由 Candice1128 於 08-9-10 23:42 發表
gabrielmum,

請問--- 遙遠的天空係咪你只係改左眼鏡為眼睛呀?
Thanks!!

對!

如果有作者,目錄會寫埋,你可以上呢度睇睇,甘會安心d。

http://www.hksmsa.org.hk/c_speech_syll.php?PHPSESSID=9155219903d9b2b36718c25951e65af3&type=4&TypeID=650

原帖由 Candice1128 於 08-9-10 23:42 發表
gabrielmum,

呢個誦材有冇作者架??

Thanks!!

雖然我已經check過,但仍我怕打錯字,你最好睇完作選材之用,報名時叫有關機構比個copy你參賽ar

小一、二「普通話女子詩詞獨誦」的誦材。
春天 ----謝武彰

風跑得直喘氣,
向大家報告好消息:
春天來了,春天來了!
花朵站枝頭上,
看不見春天,
就踮起腳尖,急著找。
春天,在哪裡?
春天在哪裡?
花,不知道自己就是----
春天

原帖由 AhiruNoPekk 於 08-9-12 12:35 發表
請問可否提供小一女子中文誦材?

春天 - 謝武彰

Many thanks

oasishk8 , bbsunny88,

之前想自己幫仔仔報名,所以問左bk媽媽睇下有無。有位媽咪(danielboy)好好,佢send左比我。

之後仔仔好僥倖比老師揀左,老師就派埋誦材,誦材應該係咁。
不過,我驚自己打錯,你最好問多聲幫你報名ge機構有無誦材,咁會安全d。

Ocean Travel

Jennifer Tweedie

If I could travel

the oceans blue,
these are the things
that I would do:

Fly with puffins
under the sea.
Dive with seagulls.

Fish for my tea.

Cling to the tail
of a rolling whale.
Leap with dolphins
in a buffeting gale.

Soar with an eagle.

Hunt with a shark.

Frolic with seals.
Fly home before dark.

當然唔介意la,好彩有你提提咋,如果唔係,影響左參賽ge小朋友tim ,我已經係上面改番la,再一次唔該晒你ar。

原帖由 danielboy 於 08-9-27 22:11 發表
gabrielmum,
老師揀咗你囝囝,咁真係戥你高興,有老師train,唔洗自己勞氣.不過唔好介意,我spot到一個typo,正確串法應該係"frolic",無"k" at the end.仲有,我唔係好好啫,首poem係一個好我10倍嘅媽咪send俾我嘅.: ...
‹ 上一主題|下一主題