用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在91網的...入來傾下
go

在91網的...入來傾下 [複製鏈接]

我仔而家K1,但我要返工,又無經驗,仲要自己分析力又無人地咁全面,唯有早一年開始搵料 真係對住果D學校名都頭痛...
原帖由 考考2008 於 11-3-9 10:03 發表

唔該晒!
當然幫到我,小小意見都會很有用的,自已網都有成16間,在加直資、私校和其他區小學,大大話話都唔小,我囡囡須然只係n班,但咁多學校,早d了解就早d知道邊類學校適應自已囡囡,早d預備係一件好事,亦可到k2時唔駛更急去了解 ...

91同89都得,阿仔有兩頭住家,不過會傾向91網
無法啦,自己又比較蠢,c6又幫唔到手....

原帖由 考考2008 於 11-3-10 15:00 發表

差唔多架啦,好似k2尾就要面試,所以找資料都一段時間再加埋消化下呢...呵呵!
你都係91網?

唔錯既學校係多d,但好大競爭呢!又要考慮小朋友既能力同性格,真係好大責任,而家就覺得佢地細個時小好多煩惱,教育呢家野,點解自己已經挨咗十幾廿年,而家又要由頭黎過
原帖由 考考2008 於 11-3-11 19:46 發表

我諗91網都唔差既,沙田區都算是全港最多英中的地區。
有錯請更正!

我想問你女係自己考入去家大抽獎?大抽獎我覺得好講運氣,自己考入去又要面對好多準備功夫,d人話要參加好多出面比賽攞到獎先有用,但都唔代表一定入到心儀學校,而家競爭實在太大,個個都十八般武藝,我係果d唔想迫仔去學呢樣學果樣既媽咪,但現實又好伕唔做唔得...唉

原帖由 叉雞飯 於 11-3-19 20:25 發表
無有錯, 91網會好好多, 您們要比心機做portfolio 啦, 因為到k3 就好唔得閑了

我女e+ 小一係91 , 但我住大圍, 真係幾辛苦, 由大圍搭去cityone, 女女朝朝訓左係車, 所以距離是值得考慮, 我也配服d人新界到hk 上學

加 ...

sorry,我意思係叩門定大抽獎

原帖由 h9822532 於 11-3-20 17:10 發表
除非直資, 否則小學係無得考架!
決定你小朋友讀邊間小學係按照:
1) 計分方法 --- 只可選一間學校(e.g. 有兄或姊就讀該校有20分.....詳情參考教育局網頁)
2) 1的方法派唔到去你選的那一間學校, 就要進入大抽獎, 再選 ...

‹ 上一主題|下一主題