用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享小一面試的技巧和陷阱 (完結篇 + 七巧板技巧) ...
樓主: TYYC
go

分享小一面試的技巧和陷阱 (完結篇 + 七巧板技巧)   [複製鏈接]

而家事實就係咁,d學校越考越深,越考越高難度,
我明要係3幾千人揀幾十個學生唔容易,
但如果個小朋友有咁叻,就唔使讀小一啦....

另一方面,我真係好想講下做家長對小朋友唔好俾咁大壓力,
有時你以為無,但你既言行,小動作可能都影響佢架,
我個仔見咗4間學校,當中真係睇到各家長不同表現,
緊張大家一定有,但對於個5歲既小朋友,
你有無考慮佢感受,
其中一個好深印象:
小朋友臨叫出去排隊入課室時唔肯入,
個家長點講都唔肯,我睇到個家長已經忍得好辛苦,
由於咁多人,佢又唔好意思發,於是強顏氹個仔,
我都明個家長好無奈,唔去即係等於無望,當然心急,
但佢同個小朋友(大致意思):
"你睇呢到d老師幾好,肯氹你入去,
其他學校d老師無咁好架,你真係唔入去?
無得讀呢間學校架啦"
我心諗,佢唔入去都無法,但仲要考其他學校,
你咁講,仲使考落佢?佢點諗下一間學校呢?

9284 發表於 12-8-29 15:49
明白總有家長會係"催谷"型, 所以在虎媽的浸淫下, TRAIN出一些能答此題目的小朋友, 一D都唔出奇, 相信DGJS都 ...
係架,好有難度架,又好似我仔果d比較觀察型,慢熱既細佬,
係呢個遊戲中,基本打定輸數都得啦,
唔係我咁講,係k2時,班主任已經俾定心理準備我,
出去interview會比較"薜底"(我已經覺得佢好婉轉架啦)
但都無計,睇佢彩數啦

‹ 上一主題|下一主題