用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

回覆:在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??

北區學校唔會揀,唔想同太多雙非小朋友共校,我情願揀其他有色人種

pamelaywy 發表於 13-3-21 11:51
kerkermui  之前一路唔明點解你無報,原來係咁...  發表於 2 小時前

haha, 你唔知係第幾個咁問我o既人.  ...
用行家身份或老師身份去睇間學校又唔同的. 我母親是南區神級小學退休教師, 佢都彈到間學校一文不值, 話送學位都唔好讀. 但一樣米個個家長爭住入. 基本上只會為了另一間神級而放棄這一間的offer. 家長付學費入讀, 教師是受薪打工, 角色不同. 另外一點, 便是我們讀書年代學校的排名, 與現今社會是有所不同了. 一間學校是可以進步的呀(當然也可以退步). 係我的年代, 一間西區天主教小學及中學接近飛仔學校 (我nephew 當年入讀). 但近10年也已越辦越好, 學校成績也進步了.  如果你是指深水步那間男校, 我也有兩個朋友的小朋友讀緊小二及小三, 兩個小朋友返學又超開心喎. 其中一個朋友還對學校讚不絕口, 話學校老師真的會教野, 會引發學生興趣去學習, 也不會唔教而考試. 不過作為老師, 我估可能會多野做 (因為要教野呀). 好多名校老師不用教書的.   

hadwinboy 發表於 13-3-21 12:52
用行家身份或老師身份去睇間學校又唔同的. 我母親是南區神級小學退休教師, 佢都彈到間學校一文不值, 話送學 ...

補充, 我朋友用 "物超所值"來形容做這間小學的家長. 可以理解d 老師做到 c c 下, 如果是私人機構, 要要求加多些人工了

引用:Quote:pamelaywy+發表於+13-3-21+11:51+ker

原帖由 NKpa 於 13-03-22 發表
算我多言,這段"沒有任何誇大和人云亦云"第一身的經歷,是衝著一間學校和校長,雖然話不願開名,其實是掩 ...
我不是想挑起事端,但我都好想知答案。每個人絕對可以發表不同意見,正是我們選校時上 EK 的目的。但如果有人講完一大輪意見,但其實只是些表面批評,實際情況又欲蓋彌彰,欲言又止,問多兩句又話只是"個人抒發感受啫", 有冇想過對我們這些選校家長其實一啲幫助也沒有,反而只有更疑惑、更擔心。最弊係,好似好公平地話唔開校名,其實就已經呼之欲出。而家我還未知怎樣取捨,聽完那位行內人未盡全責的發表我更加心如亂麻。可不可以講清楚什麼是大龍鳯,對學生或家長有什麼負面影響?課程安排有什麼問題?教師每年turnover rate 是多少? 有沒有2011/12年數據. 作為父母,是會擔心做錯選擇,很希望有更多實際資訊,不只是"情感抒發". 請見諒.

kerkermui  大龍鳳應該係每年主題遊戲  發表於 13-3-24 21:50
mesmerising  如你要的是硬性資料如老師流失率等數據,可考慮買本明報出的升小攻略。我看的是升中版,有齊所有背景、數據、升大率及公開考試成績等。我想小學版也不會差   發表於 13-3-23 21:14
hogwarts  How about your own and the rationales?   You seem had done a lot of research already, please share those info on hands, please.  發表於 13-3-23 20:56

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+13-3-23+22:13+編

原帖由 ANChan59 於 13-03-23 發表

回復 hadwinboy 的帖子
同意,我除了 EK, 也有從其他方面找資料.

引用:回復+hadwinboy+的帖子 +如你要的是硬性資

原帖由 mesmerising 於 13-03-23 發表

如你要的是硬性資料如老師流失率等數據,可考慮買本明報出的升小攻略。我看的是升 ...
謝謝!會去找一找.

引用:回復+hadwinboy+的帖子 你想有用家同你解

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-23 發表

你想有用家同你解答問題嗎, 想你MESSAGE 我, 我朋友好好人, 我想佢唔介意你問佢關 ...
哈哈! 當然不會直接問人流失率. 太挑撥了.

引用:回復+hadwinboy+的帖子 ANChan59+有道理。

原帖由 NKpa 於 13-03-23 發表

ANChan59 有道理。記得我之前向一位媽媽查問她指控的理據時,用意是釐清觀點,如果 ...
謝謝你解釋! 可以理解林校長是有很多主意想試行. 夜間學習對做學生真的很刺激,在另一 舊post 見過有家長也很期待。但可以想像作為老師要晚上上班的感想,對教學少一份熱誠會覺得辛苦。有點似 Halloween 節日兩間主題公園員工要 OT. 主題學習就間間學校也有,但老一脫教師(例如我母親) 就牙痛咁聲。我朋友也提過學校設計了 flash card去引學生學習興趣,佢個仔被引起了,作為家長也高興萬分。作為設計的老師,見到學生因flash card 而對科目產生興趣,會否有成功感呢.

jeremyphlam  其實晚上學習是兩年一次的,老師們也玩得很開心。  發表於 13-3-25 23:41

引用:+本帖最後由+koala_choco+於+13-3-24+23:49

原帖由 koala_choco 於 13-03-24 發表
多謝你的意見. 你文中提及校內情況,其實與我之前與一些用家傾談非常吻合. 這個 weekend 我沒有上 EK, 去冷靜自己,同時再與另一中學部用家取料,小朋友6年小學生活開心,人聰明但hea 住讀只求合格升班,但就認參與學校活動很忙。經過這個 weekend, 我找回自己一直的信念,便是盡力找一間學術校風不錯的學校給個小朋友,之後便是他的世界,他自會慢慢學習適應。其他的事也實在不用這麼擔心(或擔心不來) .

小曳人  選擇了,就學習放手!唔好諗太多喇~ 好與壞,未試過又點會知呢?!  發表於 13-3-26 08:51

引用:+本帖最後由+cowmoon+於+13-3-26+11:37+編

原帖由 cowmoon 於 13-03-26 發表

我不是這所學校的家長,不過也想加少少個人意見。
Thanks for sharing and very good points.

Twins-Baby    發表於 13-3-26 22:05

引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+13-3-26+12:35

原帖由 jeremyphlam 於 13-03-26 發表
之前我是擔心過學校會有排名,因知道以前有些學校派卷會由高分一直派到最低分那個,超恐怖。
學習動機暫時我個仔最欠缺,做每件事都要我叫,最希望他將來可以培養到呢樣,不是為了父母而讀書。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-03-26+發表

原帖由 sampapa 於 13-03-27 發表
我都領敎過按分數泒卷的恐懼,自己又不是讀書材料。往往是最後幾個拿卷。
所以我代兒子選校時,都有考慮這 ...
其實真係好奇想知,個媽媽係懷孕時吃了什麼,生得個小朋友如此聰明甚至是天才

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-03-27+發表

原帖由 sampapa 於 13-03-27 發表
我都想知,我知道後一定講。但他父母只是中五畢業生。
多數是產房掉包了。

...

引用:回復+Twins-Baby+的帖子 英文+interview+

原帖由 ykx 於 13-04-13 發表
回復 Twins-Baby 的帖子

英文 interview 既小學一定唔會揀.
你指是 in 小朋友還是家長? 用英文 in 家長就少啲,in 小朋友就在所難免。

‹ 上一主題|下一主題