用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文老師全堂是以英語教書嗎?
go

英文老師全堂是以英語教書嗎? [複製鏈接]

津校抽入,學生差別很大,比d時間和空間老師。

MariaTsui  AGREE  發表於 14-9-24 10:26

cherrieshum 發表於 14-9-17 23:39
阿女話上堂好悶,太簡單回到家中看書更有趣!
多口講句, 個gap 大, 何不考慮轉校, 剛開學多變動,碰下運氣可能有間更適合你們呢.

cherrieshum 發表於 14-9-18 21:16
你知不知道還有哪些直資及私立小一仍有位?
我身邊有些朋友都好遲才決定,和只是over heard 朋友conversation 話深水埗一間深的英C小有幾個同學冇turn up, 學校有冇填返個位我就不清楚了。
不過我覺得不要為轉而轉,要轉都是去一間你sure 會更識合的,otherwise 只會從一個問題跳到另一個問題,但都要明白世界上是冇perfect school 的。

我一早都話樓主和現校是錯配,不如仿佼J君較校,唔arm轉到arm, 冇問題ga, meanwhile 就好好裝備小孩為插班準備。

sissysze 發表於 14-10-11 09:02
又係嗰句,話轉就轉咩,想轉同有無人收係二回事。你揀人,人揀你,都話叫樓主叫個女考個全級第一,佢女甘叻 ...
我唔識樓主,純估,應該佢只是想要間英文程度適合的小學,未必一定是名校,可能一些用reader 教都arm.  至於中途插唔插到,唔試過唔知,唔得咪插小二。

sissysze 發表於 14-10-11 11:26
津校小一教嘅reader 係好淺,樓主個心甘雄,對eng 要求甘高其實真係要去比錢嘅學校先meet 到佢要求。 要比 ...
其實可能要is, 至少能照顧到很大差異的學校,官津我估真唔使諗。

longlokma 發表於 14-10-11 18:29
对於教授英語,其實一般local 小學,無論官、津、直、私提供的英文語境根本不會有大分别,而老師是否全英語 ...
Agreed, for oral, 我諗只有handful 的local schools 能provide 到好語境,當然亦超難入。至於英文語文方面,身邊一位fd小孩就讀的Is ,會就學生的程度給書本囘家看,之後要做短報告和囘校討論,而我小孩間傳統小學都有reading programme, 但就free 好多,父母簽個名就得,老師只會定期chk 下學生reading level 去到邊,學校主打都是書本內的grammar 句式和生字。
‹ 上一主題|下一主題