用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
go

心淡   [複製鏈接]

正所謂各有前因莫羡人,個世界係咁運作,其實只要不是全部係咁,自己又肯努力不方棄,機會是留比有準備的人。

之前朋友推介一本書:what money cant buy, 這類entry其他在美國ivy league 也有, its a known secret.

Ps, 印象中維記單案是判not guilty(雖然我本人未必同意), 不是嗎?這世界不是非黑則白,何必做子華魚旦呢。

2kidspa 發表於 15-7-26 12:20
回覆 piyohk 的帖子

無報過名, 6月大抽獎後先入紙, 即收, 你話過唔過份呀?
不是間間是這樣,身邊有位朋友,好心e一間傳統名校,當年20分有幾個位,我問佢小孩有冇洗禮,佢竟然話冇(父母其中一位是教徒),跟著就話唔怕因為佢識邊個邊個,叩門必ok, 但最後入唔到,e加每次見面都面懵懵

ylmanhk 發表於 15-7-26 10:37
你錯啦,人有我冇是冇問題,只要唔犯法。但如果當中有犯法行為就是不可!維記事件說明,你接受禮物是否合法 ...
係ar, 1 big advantage of hk就是法治和low corruption, 但維記單野真亮起燈號,hk已A股化(指大6送禮文化)。另一個角度,the fact 判not guilty, 亦說明法律都有很多gray area, 不過我不是專家,只是無聊上來吹下水而且。大家obviously 唔同heaven, au 落去都冇意思

‹ 上一主題|下一主題