用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香兒或校隊的合唱團,會對升中有幫助? ...
go

香兒或校隊的合唱團,會對升中有幫助? [複製鏈接]

佢中意咪繼續

當年我排緊隊報香兒時,前面兩位mami就講話d學校中意,佢咁講我就咁聽,係咪真就唔知,我個去到中班開始中意唱,as a hobby 也不錯

Yanamami  恐怕要入到concert choir先得~  發表於 15-9-19 16:37

My guess 學校有管然樂、合唱、朗誦團其中一原因是teamwork。至於樓主的問題,我會看校隊有幾成功,若時常公開比賽攞奬,Then a no brainer la.  Otherwise, 聽落(實在有些慚愧)香兒可能upside 高d,除了每年一次大型表演,仲可能有機會出國表演。

樓主其實有冇問過當事人意願?
Ps, 看升中網友分享,eca除非很出色,otherwise, 都是當eca吧

pharaoh 發表於 15-9-23 07:28
香兒出國表演的並不是普通班,你入到精英高A, B 班和concert choir 先有机会出咋,唔好以為香兒內所有班有 ...

明白,我之前都估係咁,但講真冇去find out,去唔去到就隨O。對樓主來說,就是有可能入到concert choir 或校隊出賽的選擇。 佢話冇音樂感,但又考到/被選入,相信點都有d talent 掛,不過要入到cc我估要花頗多時間。

siden 發表於 15-9-23 23:52
名校choir係比香兒普通隊值得join

我見有香兒成員都入不了名校choir
我都有fd在名校和非名yet v popular校choir. 前者升旗禮唱起來起來,練習嚴緊,樣樣汁到正,後者柴娃娃,seems for fun only.  
無可否認我對於香兒是有點兒情意結,可能是因為平和唔使買樂器又叫學到音樂

marcuscyrus 發表於 15-9-23 09:22
如果香兒唱到去最top的團,有好多出國機會
純粹想八下,aps升中咁靚,其實同樂器有冇乜直接關係?玩得叻公開賽得獎就唔使講la, 但其他的呢?
‹ 上一主題|下一主題