用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

我見身邊某些谷谷例子,做到父母要求,會收到手指公和稱讚,起初子女係好受,亦受谷,正因為咁,如你所說,較有自信,但隨著成長,有自己主見,就開始反抗。所以我會覺得,這套only works if everything 順風順水。

on the other hand,若子女學習上遇到困難,父母有責任去幫。要子女成材,我念父母的involvement 對大部分家庭來說是絕對需要,有些人會選擇學業,有些就選擇處事態度和解難行先,當然後者亦有risk of 小朋友變hea 和缺乏目標

MASAYA 發表於 17-3-18 21:33
個d研究係咁講,睇過就算,唔通因為佢咁講,特登將小朋友成績控制到呢d名次咩,都係順其自然架啦 ...
moral of the story 是除非小朋友本身天生perfectionist,父母唔好太執著個一兩分去迫子女考第一

retriever 發表於 17-3-22 08:28
"對佢終身有裨益既"

呢個問題我好想講, 不過今天先得閒回覆...
我覺得感恩比知足更好
‹ 上一主題|下一主題