用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆
go

呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆   [複製鏈接]

熱媽 發表於 18-6-7 15:01
中作失咗手,拉低了中文科。暑假都唔敢去玩!
每日玩完作返200字的日記,如何?

kawaii1128 發表於 18-6-7 22:23
形容為「定海神針」, 是因為呈一最重要.

坊間話三次呈分一樣重要, 個人經歷唔係既! 以犬兒為例, 呈一全級 ...
吓,個原意唔係不會一試定生死?真是比教局玩死

smartcash 發表於 18-6-12 17:22
係,加油!不過暑假都好忙……去玩……,只上中文班。亞仔走長途唔掂,我怕谷埋暑假,未考呈二都已冇力。
...
暑假每日一兩個中追番下弱項唔算谷la

yovin 發表於 18-6-13 04:06
睇到202樓, 再見到yolky個媽媽,我個心離一離。

你仔仔發惡夢, 我仔仔玩失眠。 已經連續兩晚1:3Oam先入 ...

真是要找方法處理一下壓力問題、源頭。因壓力而失準就唔抵
likewise,考試期間我只會問難唔難,差少少做唔哂的話通常小朋友會自己講,考完哂對卷我會叫留意一下錯什麼,知道先可找方法改善

cosyfook 發表於 18-6-12 18:45
我哋學校中作79分即係C+,老師話作文嚟講已經唔錯,最高分都係B,好彩係佔唔知10定20%。我哋無你哋咁有透 ...
相信老師會講什麼地方失分

熱媽 發表於 18-6-13 08:39
老師會講為何失分,但都要呀仔/女肯記先得,我女常犯一些講了無數次的錯,今次錯了,下次改下,再下次又錯 ...

其實唔明未必記到,每次提下,最終會記到
不過低級錯誤我都會鬧,因為係學習態度問題
‹ 上一主題|下一主題