用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 語境問題
樓主: elvina_lmk
go

語境問題 [複製鏈接]

小曳人 發表於 16-7-15 19:15
Mcs 平常學生溝通要用英語,朋輩間發音較好

我fd可能只是個別例子,st cat 生,上mcs小一時口音還好,然後間唔中聽到個阿媽叫阿女講好d英文,到到高小,雖然都叫fluent,但越來越hong 音。一校一個net (assume normal 官津standard)可以比到好語境? 算把la.

小曳人  very true  發表於 16-7-15 22:24
bobbob  都識幾個讀mcs同mms嘅,同你觀察一樣,英文算flurent,但一定唔夠native  發表於 16-7-15 21:58

phoebewong123 發表於 16-7-15 20:58
咁即是除了國際學校就一定晤會有好語境?
Cky 我自己覺得語境也不是想像中好

...
咁都唔一定(希望),不過local school 來說,唔好大安旨意靠哂學校,my 2 cents.

maxifoxy 發表於 16-7-17 23:25
我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…  口音既野,睇開d 啦…

...

又唔係wor,除左係ek某些話自己係old girl外,我身邊dg 女d英文都係lok lok 聲。

我想問下既然會出國,點解讀英小會好d呢?出到外國不是自然會有語景嗎?

elvina_lmk  銜接好d。因為我自己係中小中中長大,英文差。唔想阿女都係咁。  發表於 16-7-18 09:36

maxifoxy 發表於 16-7-18 11:36
年紀大先過去差好遠… 我同事係澳洲讀學士、碩士,口語普通,寫野好formal,但錯晒文法,非常滑稽… :heheh ...

我都見過不少同樣例子,第一冇common interest, 好難埋鬼仔堆,身邊朋友大多中國人,oral未必有太大進步。第二口音的確要自小開始講才正,大左就好難改,但之前已提過,local 英小也未必比到。至於文法,一綫學校不是應該較優勝嗎?
‹ 上一主題|下一主題