用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水
樓主: kiov
go

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水   [複製鏈接]

la5711 發表於 18-10-5 23:24
1. 校長校監都解釋得好清楚,一直都核數師核實收支,亦從無把所有款項放入老師私人戶口。由於老師是澳洲公 ...

只是路過,(1)我覺得有少少hin 強,唔係話一定有問題,當做advance 也可,但若活動完畢唔清返條數就冇咁好law,若果個老師不幸有咩三長兩短,咁要攞返d$都可能好麻煩

la5711 發表於 18-10-6 01:24
還有早在出發前半年, 已開始培訓學生,例如:
1. 要求學生每天做指定家務, 培養自理習慣;
2. 要求學生自己 ...
regardless of 財務問題,我都相信學校是有心辦這團,that said, 1 n 2 其實家長自己可以在家鼓勵小朋友做多d,唔使等遊學架。
ps 女神校近幾年都考d家務野la

history 總是 repeat itself

mcl203 發表於 18-10-6 12:32
其實,遊學團讓小學學生住當地人住所,和帶學生出海遊覧,除非已確保學生100%安全,和有足夠人手去帶領, ...
反而我覺得自己(學校)跟可能更好和有經濟效益,不過就多admin work,導致take some short cut 咪隨時搞成e加咁

la5711 發表於 18-10-6 12:32
作為沙呂小家長, 睇到這些爆料, 真是有點心寒.
好明顯係學校有內鬼, 早在幾年前就開始偷單據和相片 .
咁多 ...
家長要教導小朋友永遠都是多個朋友好過多個敵人,凡事留一線日後好相見的道理

secretrose 發表於 18-10-6 14:59
其實搞呢d,政府有冇資助?
貴州蘇州就可能會有

poonseelai 發表於 18-10-6 22:38

蕷果話教署已將個案轉介廉暑,原來7年來文老師幫襯同一 ...
毒果仲話校長和老師的私人旅遊都是用同一agent,混賬水洗難清

mypineapple 發表於 18-10-7 01:25
告密者由2013 開始收集証據, 真係有計劃去置校長和學校於死地, 有咩深仇大恨?
...

total guess: 可能之前人志係手,過左海才出招

secretrose 發表於 18-10-7 07:11
剛才睇到報紙話文老師claim 家教會4晚酒店費,佢唔係帶澳元去找 ...

個解釋真是有d hin 強,其實可以有個更合理的解釋,讀咁鬼多書都諗唔到,真是要打pat pat

AgapePa 發表於 18-10-7 10:39
上面有家長話個團費平,真係平?
昨天報導話買26張小童加9張大人澳州來回機票,用了33.2萬,差不多成萬蚊 ...
都要睇下什麼class ticket,hk summer = oz winter,我估應該唔貴, assume 佢唔係full fare ticket

secretrose 發表於 18-10-7 10:46
應該唔係暑假去
我睇報導話成廿日,summer 先可以咁長,其實廿日來計,total package price是否都算fair, compared to pther 遊學團?

mcl203 發表於 18-10-7 10:50
貴㗎~~~

哦,講真我真是唔知,我自己唔會選擇去oz,除非去大保焦潛水之外,所以無留意,只知近一兩年澳洲團都唔太貴

secretrose 發表於 18-10-7 10:47
小童票應該平d,斷估唔會book business class卦!
biz cls 我估要兩三萬

AgapePa 發表於 18-10-7 11:31
ICAC 告得入,真係好微。斷估唔會儍到真接收回佣。如果係私人的旅遊產品上計平D,係無得查。好似上面個機 ...
曾特首都得,差在律正C做唔做既姐

secretrose 發表於 18-10-7 10:59
校長同老師biz class ?

唔知呀,但若校長老師要hei 生假來做這團,又唔係後生,咁坐biz cls 都reasonable,對家長來說,物有所值就得,我們 無謂speculate ,等正苦查

Soundervolt 發表於 18-10-9 11:31
又未必,唔少學校都係空降校長,亦唔係所有副校長都鍾意坐正。今㳄事件應該係非常Core Insider爆料,而且 ...
唔知會唔會出動雷其昌呢?

李大人 發表於 18-10-9 12:44
最有興趣想知,份通告,參加游學團唔駛考試?份通告㸃寫?
我估可能係呈三之後的試,若是都可接受

AgapePa 發表於 18-10-9 12:46
睇左兩年學校周年報告,原來學校只有兩萬幾蚊津貼支付「全方位學習」(即係澳洲之旅)
9個老師,每人機票$9 ...
不知者不罪掛,其實有冇需要9位老師同行?
‹ 上一主題|下一主題