用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學學習漫談1—不求甚解的弊端
樓主: eviepa
go

數學學習漫談1—不求甚解的弊端   [複製鏈接]

香港教育和culture 導致不求甚解高分低能,就以揸車為例,考車就當然依足例,考到就將所學拋諸腦後,eg, 轉彎唔打燈,round about 用錯缐,引至意外發生,why, 因為學生只為考試而冇去理解條例背後用意.
曾經有人說過,0數學生只是去解答別人出的試題,真正數學家是去找問題解答

ABC-DAD 發表於 20-11-21 12:15
「真正數學家是去找問題解答」似乎找到問題,又公認有解先算係。
又或者證明無解亦可以。
自稱找到問題,或 ...
雖然我自認問題中年,找問題呢個問題不是出自我,不過我冇龐大記憶,忘記了出自那位高人

ar_mak 發表於 20-11-21 16:42
引述:我的好友,花了不少補習錢,兒子也花了不少心血在數學中,結果只化為試卷的三十分,其他甚麼也沒有。 ...
咁你喜歡每天看一集連續劇還是看一幅畢加索呢?

ar_mak 發表於 20-11-22 00:39
凡事都係間中做下就好喇,要攪到每天都做就會有多少壓力。
亦可以結局後一次過煲哂

ar_mak 發表於 20-11-22 00:47
呢單野原本只係佢同聖人網友之間既口舌之爭,其實大家講兩句算鬼數咪好囉,好衰唔衰,佢又話要用一萬字去回 ...
都唔係嘅,網友門或許可以從中有什麼合適可取的地方

b3410 發表於 20-11-22 11:00
小學初中的數學都唔算好深,概念也比較容易理解。不過,到了高深階段,我覺得真係唔適合絕大部分人。我自己 ...
數學叻的人只會覺得其他人點解咁簡單都唔明,唔會解釋到比其他人聽 ,有能力解釋到的是識教。我好彩高中時遇到啟蒙老師

b3410    發表於 20-11-22 12:14

Jane1983 發表於 20-11-22 10:45
其實唔關數學事,重點亦唔係不求甚解。根本就係有無心去讀。

好似工人買餸煮飯,發住夢買豆腐花當豆腐煲魚 ...

冇聽過目難詞?即即復即即,唔識就唔識⋯
ps, 當然有心也是重要

ar_mak 發表於 20-11-23 09:15
學識不要走向極端主義。
u mean 學識不要走向極端主義 or 學識不要走向極端主義?

eviepa 發表於 20-11-25 09:32
數學學習漫談4 – 要做郵差還是教師?

明報有一個校長的專欄,有一次講述了郵差和教師的分別。他說,郵差 ...

咁即係話重點就是:如果教你十次都教不明,我就很有耐心地教你第十一次。

ar_mak 發表於 20-11-25 21:41
角色互換進行思考:如果你講三次我都唔明你講咩,你已經冇咩可能可以講到第四次,因為你再講我就會一鎚打落 ...
所以個內功心法是:只要有愛心鉄柱磨成針

Jane1983 發表於 20-11-26 09:48
回覆 MrBeast 的帖子

咩人睇到咩嘢。
You know its not my style 踩人場,尤其是咁有心寫咁大段分享,總好過話家傳秘級唔外傳

Jane1983 發表於 20-11-26 13:47
回覆 MrBeast 的帖子

都係,EK而家咁靜,有人咁肯寫係好事。

咁佢自己數學方法都是正路(因為我自己方法都類似),不過e加競爭咁大,是否足夠就另話

MrBeast 發表於 20-11-26 14:40
咁佢自己數學方法都是正路(因為我自己方法都類似),不過e加競爭咁大,是否足夠就另話 ...

補充一下,自己數學方法是我指自己中學時,至於教小朋友,我的耐心極極極其量只能教三次
‹ 上一主題|下一主題