用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-1-18 23:14
SFA 6年後升中可能都係入 SPC ~~~
sjc 貼切d

mcl203 發表於 18-1-19 08:36

論中學水平啫~~~
哦,我都是以人數作比較,sfa 上sjc 多d

見到你們傾得咁興奮,又參與下,身邊有一例子,有sfa, tsl, yw offer 就是冇spc,咁代表咁,nothing other than 學校覺得唔 match

龍校的好處,一句講哂學生/父母唔洗追數,環境容許父母更全面培養小朋友各方面興趣和發展,for me its a big plus。父母較重視academic excellence 亦無可厚非,人各有志,升中入到名校,身邊亦有成例子,值唔值見仁見智

retriever 發表於 18-1-20 11:41
其實最大既問題,反而係身在龍校既家長,不少都放唔低名次同競爭,人補佢補,唔爭學業爭課外。。。

“覺 ...
好似買樓花咁,一窩蜂衝入場個氣氛令人唔買唔安樂

mimi222shi 發表於 18-1-20 19:57
係香港讀書,國際學校學生好多都補習,仲要補返本地課程!

輕鬆愉快既童年,邊間Top School真係俾到!
有日同朋友傾開,佢仔讀星展,話玩玩玩唔太辛苦,不過又有人質疑是否still top school.
愉快童年,睇下乜時段,都有fd 在sfa, 放暑假就喪玩,eca/補習還是繼續上但應該都happy, especially if compared to term time.

ajfamily 發表於 18-1-23 15:05
其實去外國讀書有什麼問題?外國也有名牌大學,香港嘅大學又有幾好呢?睇下最近某大學嘅學生,唔好講讀書得 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3593673&extra=page%3D1

hkpapa852 發表於 18-1-25 07:51
大家睇睇直升協議再諗諗
其實條件是否龍校standard 準則?只不過其他直資龍校較寛鬆(大方)

hkpapa852 發表於 18-1-25 08:39
暫時未見過其它龍校會話簽完直升協議之後仲會有條件去DQ你

不過我唔係某某學校家長, 講既嘢未必啱嫁, 份 ...
早前一條龍㣲謫,要合格先升到都合理,不過Dq 個句有兩個字block 左,hard to say

hkpapa852 發表於 18-1-25 10:13
一條龍微調, 只適用於官津龍校, 所謂既微調, 其實只係:

- 如學校認為學生不適宜直升, 可要求學生於小六留 ...

That said, 直資選擇align w 官津都可以接受,夠清楚透明就得
‹ 上一主題|下一主題