用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女讀英小,父母英文差
go

子女讀英小,父母英文差 [複製鏈接]

引用:Quote:MrBeast+發表於+14-9-10+19:20+補習

原帖由 little_yolky 於 14-09-11 發表
我都警告我個女, 佢小二, 作文10句可以有10個grammatical mistakes。我叫佢一定要check, 唔好貪多字, 寫多 ...
呢D就係香港英語教育不好的地方,太細個便太著重文法學習,和以扣分制度評分。初小寫作該著重創意和表達,重興趣的培養。寫作下下要膽心文法,寫短D減錯誤,悶出個鳥來。要知道香港要學的文法,其實不是很深。多閲讀寫作,好快會掌握好。

我女兒初小時課外有時會寫作。其用字句法準確精闢,又有創意,但不少串錯字,低層次文法錯誤等。我一個字也不改,因為我知道只要孩子對英語有興趣,這些問題會好快消失。果然女兒好快己不再錯那些東西了。

liy7239    發表於 14-9-11 21:39
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:剛升小一,發現如常擦他功課(因字體差),

原帖由 stockmike 於 14-09-11 發表
剛升小一,發現如常擦他功課(因字體差),他會好炆及不想繼續。好在學校不重字體,而家都(友)佢,佢重做 ...
也該慢慢教,不要大交叉。

看書多的孩子不會寫那些句子。即代表孩子 input 未夠。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-9-11+22:58+

原帖由 little_yolky 於 14-09-12 發表
但我個囡寫She like XXXX. We are good friend. 喎, 咁都唔叫佢改。
不過, 佢寫得好開心, 仲好得戚同我講佢 ...
風水佬呃你十年八年,我早前説的即時應驗。孩子好開心寫文,你一句可以打沈他。孩子無哂心機係一個警惕,再打擊多幾次,孩子想愛寫作都好難。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-9-11+22:58+

原帖由 little_yolky 於 14-09-12 發表
但我個囡寫She like XXXX. We are good friend. 喎, 咁都唔叫佢改。
不過, 佢寫得好開心, 仲好得戚同我講佢 ...
這些錯我不會改,尤其課外寫作。這些是低層次的錯。只要孩子愛閲讀,多寫作,愛英語,孩子大個了(例如高小)百分百能掌握,能力自然高。

我有一個好強的信念。愛英語,能力高的孩子,不應該低分的。如果真的是低分,是學校的錯。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-9-12+13:15+

唔怪得我個囡中文好咁多。我覺得中文無需要跟文法, 所以隨便佢寫, 甚至有時有啲廣東口語都無更正佢, 覺得最 ...
努力。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-09-12+發

原帖由 S-Kwok 於 14-09-12 發表
我自己唔會改。
如果學校表明唔會更改學生嘅文法,亦建議家長唔需要改,我更加唔會改。

...
有邊個愛閲讗,愛寫作的孩子到高小也攪不定小學的文法?我未見過。有邊個不愛閱讀寫作,但死操文法練習拿高分的孩子,上中學跟得很辛苦?常見。

重點要放在那裡,不言而喻。

‹ 上一主題|下一主題