用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 星島日報 來論 - 回應扭曲TSA 之言論 ( 值得花時間一看 ...
go

星島日報 來論 - 回應扭曲TSA 之言論 ( 值得花時間一看) [複製鏈接]

回覆樓主:

出言近乎恐嚇要學校放棄TSA?  呢D咁唧扮教育政治團體有無良知?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hkpapa852 發表於 17-3-16 17:20
叫EDB俾D官津學校去公投, 決定是否需要取消TSA囉!

我都想睇吓結果係咪好似部份團體咁諗TSA一定係大多數人 ...

呢D咁既組織, 為了政治利益, 埋沒良心的事也做得出, 拿學校學生較飛, 因住生仔無 XX.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Cheeselover 發表於 17-3-16 18:21
人類行為模式是難以捉摸(甚至連我們對自己也是),政策造成的結果是否達到原來理想目標,往往取決於設計者能 ...

鐵飯碗, 小小一個TSA, 又不用來殺校, 怕啥呢。

在不同場合聽過形容老師的工作。一時又話教師係靈魂工程師, 以生命影響生命, 一時又話不要神化老師, 只是打份工, 一時又話老師能力不足, 日日教錯學生, 家長應該包容, 一時又話操行差愛莫能助要家長自己攪定, 一時又話成績全賴學生質地, 學校改善教學改善成績只有操練一途。

教師這種職業好復雜呀。

Cheeselover 發表於 17-3-17 06:56
教育局當然不會拿TSA數據來殺校,但校長/辦學團體的行為告訴我們學校不渴教育局的"關懷",或多或少是土皇 ...

咪攪笑喇, 假使教局只比錢, 不聞不問, 又會有團體走出來話教局監管不足, 資源不足, 引起教育亂像。

政府資助教育, 醫療, 交通, 住屋, 貧窮人士, 可以全不聞不問嗎? 可以只比錢不問效益?到時會天下太平?

致於教師, 的確有好的又有差的。但我聽得最多「靈魂工程師, 以生命影響生命」的時候係要求增資助的時候。

咩時候聽得最多教師學校十分專業, 校本己足夠? 就係被人要求監管的時候。

又咩時候講得最多「不要神化老師, 老師只是打分工, 操行學業其實看孩子質地, 老師愛莫能助」? 就是社會要求老師不要過份操練, 認真利用 TSA 改善教學。

錢永遠不夠, 監管永遠過多, 改善教育永遠愛莫能助, 這如何令人對教育人仕心生敬意?

Doray 發表於 17-3-17 07:39
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2963812&extra=page%3D3
選得呢間學校點會conc ...

明喇, 又係嗰D能力與成績看學生質地, 老師學校愛莫能助嗎。

himching 發表於 17-3-17 09:56
作者係乜身份或乜水唔重要.  大道理/大方向,特別係教育理論, 容乜易講.  實行到先係最重要, 負評咁多都話冇 ...

一個校長好好的分享可以利用TSA作改善教學, 如何受威迫放棄支持TSA, 如何政治化不為學生, 言論在這裏受如此攻擊, 真的明白校長苦處。

校長努力, 有人支持你。

Doray 發表於 17-3-17 15:38
其實你咁欣賞傳統教學真係唔應該走國際路線呢?

我都好有興趣想知陳智思攪私塾俾自己仔女,究竟有乜教育a ...

不要上綱上線, 由TSA講到欣賞傳統教學。傳統教學也有正面的地方, 不合我女兒而已。

Doray 發表於 17-3-17 15:28
回覆 judy 的帖子

當然實行到啦,跟本係實行全天候谷嘅傳統學校,只會將操練發揮到極致,绝對達標,唔達標 ...

吓, 學校以操練的方式令學生成績達標, 如果唔達標即家長無跟?  笑死我!

勁, 學校永無任何責任!

Doray 發表於 17-3-18 14:17
其實你明唔明什麼是諷剌手法呢?!

所以咪笑死我囉。

planetearth 發表於 17-3-18 15:50
阿間私校也是年年考類似"TSA"的物體,是外國的標準,無人覺得有問,有時都唔知考左,見到報告,見他某方面 ...

其實好易明,一些政治團體,扮成教育界代表,日日嘈撈政治油水。一些無心無力辦學的校長老師亦當然支持取消。

MC1128 發表於 17-3-18 18:04
我不是反對你對TSA存廢的立場,只是奇怪,你看不到很多家長和學生,現身說法,站出來要求取消TSA? 他們都 ...

無論甚麽全港家長大聯盟(來來去去都係佢地, 乜野比佢地代表香港家長?)或EK贊成取消TSA的人, 從沒給過合理的理由。

我以前問的問題, 從沒有人答到: 如果TSA引起有害的操練, 為何校校把明知有害的東西硬塞比孩子?家長把孩子放入學校就是希望校方用其專業, 把最好的教育給孩子。為何學校把明知壞的東西比孩子?專業良知在那。

我聽到, 有人話老師只是打分工, 學校要生存。TSA講明不影響升中, 不殺校。黑紙白字寫了出來, 學校老校老師都唔信, 要學生做過多操練來「找數」, 因為校方懷疑TSA有其他用途。「懷疑」就要學生受苦, 它們有沒有辦教育的良知?

而且一有校長出來撑TSA, 示範TSA如何有用, 就受到不公平攻擊。

如果辦教育者, 頂住壓力, 禍不及學生, 爭取取消, 我反而會大力支持。

當然, 別人認為全港家長大聯盟十分有代表性, 反TSA的理由十分充分也無不可。

MC1128 發表於 17-3-18 19:13
好明顯,在TSA 問題上,意見紛云

只是不見你重視家長意見、學童感受

我重視合理的意見。要找出真正問題, 才能對正下藥, 否則只是藥石亂投。你真的以為香港的操練文化是TSA引起?

TSA 10幾年無問題, 忽然2015年就成為操練原兇?  唔係咁天真下嗎?

MC1128 發表於 17-3-18 19:42
以為教協咁大牙力?咁天真?

咩牙力,唔係佢地日嘈夜嘈咩?佢地係香港最大的教師工會, 無佢地會成事?

看看校長點講?

Xxxxxxx
年多以來 , 學校校長收到立法會議員帶有近乎恐嚇言詞來信 , 勸阻參與 TSA ; 又有教育工會不時以 T引導式的問卷 , 要求學校回應 , 更要求學校加入反對 TSA 聯盟 。
Xxxxxx

唔係佢地就係D無良議員,無良教育組織囉。

學校埋沒專業良知,你又有無意見?

MC1128 發表於 17-3-18 21:29
你的前设是廢除TSA便是無理,好難有討論空間

我一直措詞禮貌,你就語帶挑釁。

你的前设是廢除TSA便是無理,好難有討論空間

我一直措詞禮貌,你就語帶挑釁。

Xxxxx

不對,我的前設係取消要有理。我係未聽過有理據的說法。

先當不少孩子被過度操練係真的。孩子被過度操練係「現象」,沒有足夠証據証明TSA運作10年無事,忽然成為一切操練的源頭。也沒足夠証據証明沒有TSA,操練從此消失。沒有証據就取消,便是藥石亂投,負責任的社會不應做。

我無見你認真陳列你的理據,或嘗試解答我問題。

你我對挑釁的理解也不同,難怪對取消TSA的理據理解也如此不同。

MC1128 發表於 17-3-18 21:38
曾俊華稱,同意取消3個階段TSA,又稱教師可利用科技,如在Facebook上關心學生生活。林鄭則稱,作為家長, ...

你認為選特首,政策主張和政治無關?

學校把明知壞的事強加在孩子,背棄家長學生的信任,做咁既事是生死存亡還可以理解。但TSA,不為殺校,不為 banding, 為乜?  佢地的確要因住生仔無XX。

MC1128 發表於 17-3-18 22:19
「佢地的確要因住生仔無XX」

佢地-到底是指誰?我不是挑機,只是怕同你理解有出入

講多次:學校(包括校長老師)明知有害的事(過度操練)還施於無辜孩子, 不為避免殺校, 不為提升 banding , 為了教育局不知名的「陰謀」, 或以學生作人質拉龐家長, 增加政治談判籌碼。咁嘅事都做得出, 仲唔係因住生仔xxx?

我有時可能太肉緊了。

MC1128 發表於 17-3-18 22:44
要達到政治利益,那就是為了取悅大部分人

那豈不是說主流意見是取消TSA?

1200選委就是主流意見?

MC1128 發表於 17-3-18 22:59
1200人中,絕大部分是中央建制操控,肯定好多連TSA是甚麼都不知

1號和3號押在TSA的立場,當然是針對社會 ...

咁都唔明?  一号三号唔係爭取民意, 係爭取泛民選委支持, 唔係那夠票?

MC1128 發表於 17-3-19 06:46
再討論下去變政治題目,就此作罷

是你先提出特首候選人對TsA看法的。

民意是支持或反對取消(取消即無替補方案)TSA? 有沒有民調?  不是問教師, 係隨機抽市民問才有代表性。

政府也不該盒埋眼跟民意。民意一定係支持減入息税, 加利得税。民意一定係支持派錢。民意一定支持加各種福利。民意一定支持修改法例全面取消新界丁屋丁權, 用來起楼。點解? 因為少數人的利益, 多數人不會理會。

少數服從多數不是一個普世可行的真理。

其實曾俊華說以抽樣測試孩子。大家想想, 抽樣要有代表性便要隨機抽。隨機抽, 學校不能不操全體學生, 根本問題無解決。有人真的相信抽樣測試會杜絕操練?

一切都是政治, TSA是代罪羔羊。

MC1128 發表於 17-3-19 15:50
老實說, 我對TSA的存廢並無既定立場。 抄shadeslayer的說法, 有沒有足夠理據, 說服我相信這個制度應繼續推 ...

抄shadeslayer的說法, 有沒有足夠理據, 說服我相信這個制度應繼續推行?
Ccxxxxx

唉呀,點解依D都重要解析。

你梗係唔可以抄我。有人要廢除執行左10幾年的現行制度, Burden of proof 梗係提出廢除現行制度的一方。

如果不用提供理據,有人話 pre-s1 引起操練,升中派位引起操練,私立直資引起操練,DSE 引起操練,我提議取消。沒有足夠理據說服我相信這些制度應繼續推行前,全部 pre-s1, 升中派位, 私立直資, DSE 等全部要暫停!通唔通?

MC1128  多謝回覆  發表於 17-3-19 18:37
‹ 上一主題|下一主題