用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文可以點惡補?
樓主: irisw
go

小二英文可以點惡補?   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 19-3-31 22:31
香港一直沿用以學習英文為第二語文方法,所以由串字,grammar 為主,以前教育資源唔多用這方法,我常想為 ...

我好多年前已推崇第一混合第二語言方式學習。除聽講外,多閲讀便是其中一種第一語言學習方式學英語。

SkyTracy 發表於 19-4-1 12:14
Thanks so much! 想問ORT 點讀筆邊度買?伴讀都很多時會做,但佢喜歡揀啲超簡單既書俾我同佢讀,妳伴讀, ...

用任何方法,學會 2百多個 sight words,便可以試下開始自已讀。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mingwing5 發表於 19-4-4 08:56
想問睇卡通,我好多時都唔知佢係咪真係聽得明,我怕佢只係睇卡通,並唔係真正聽。唔知有乜辦法
...

等如你初教嬰兒廣東話,你只管講,你有冇擔心佢學唔識聽?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題