用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

回覆樓主:

失敗是要學習的。愈细嘗試失敗, 愈好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

palmchristy 發表於 17-3-16 19:59
重點係講緊成績, 唔係自信. 如果係自信, 答案應該係肯定的.

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既"  ...

轉數快, 獨立思考, 創意, 綜合能力, 溝通好, 對身边事物感興趣。

little_yolky 發表於 17-3-17 10:57
除咗綜合能力我未見到以外, 阿細有齊你全部講既特徵, 可惜佢係唔肯專心溫書呢, 叫佢學校功課堂做多D功課,  ...

即係聰明女。

其實我漏左一樣, 要有「正面思維」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-3-17 12:17
佢好正面的, 天跌落嚟轉個身又好開心了, 好容易諗到開心嘢。不過, 如果佢可以做到一個讀書好既聰明女就最好 ...

咁就完美… 但我想, 尤其在小學, 某程度上係兩者不可兼得。

little_yolky  可能我太貪心。  發表於 17-3-17 13:35

MASAYA 發表於 17-3-17 11:14
前三樣真係唔難,但好易忽略,以前都講過,我老婆見到有個band1生 (認得校服) 同個長輩食麥當勞,自己雙手 ...

如果收窄D, 考慮將來社會職場需要甚樣的人?

little_yolky 發表於 17-3-17 12:22
咁又唔係喎, 兩個我都成日搵位讚架, 好似細仔, 我就唔會讚佢成績好, 會讚佢好忍耐, 咁乖忍住唔駛媽咪陪, 自 ...

對, positive reinforcement. 讚要得其所就可以了。

想做好D為原動力好過怕輸為原動力。

little_yolky 發表於 17-3-17 13:38
真係好難兩者兼得, 家姐讀書自覺自律, 人見人愛, 專心到不得了, 但就成日郁D唔開心, 自己俾自己壓力, 近來 ...

小聰明, 有獨立思考, 有創意, 樂觀, 善溝通社交的人自然無咁聽話, 無咁專注學業。佢地識分配時間玩, 就是不分配時間科科温熟佢。

父母只有睇開D。

little_yolky  激到嘔血不過我都睇化咗。  發表於 17-3-17 14:04
little_yolky  佢地識分配時間玩, 就是不分配時間科科温熟佢<=====exactly!!!!!!!!!!!  發表於 17-3-17 14:04

YanKanMom 發表於 17-3-17 15:29
正是,成績級尾,壓力大,成績級頭,壓力也不少的。學科上有什麼地方做得不夠好或有些差池,串嘴的同學仔馬 ...

所以有所謂「第十名效應」。

IloveJJ 發表於 17-3-17 17:50
有一種人,係為了自我追求而滿足,呢種人,別人對佢讚美會令佢哋開心,但唔會推動到佢更進步,佢哋滿足於 ...

其實教细路有D似教狗仔, 一般會用 positive reinforcement.

你 Google 吓 Positive reinforcement children development 就會知 PR 的好處。

亞洲人教仔教學生多用挑骨頭式, 找錯處為主。

西方多以 PR 方式, 因為有心理學基礎。

MrBeast  agree. 讚仲係一種學問  發表於 17-3-17 19:17

miujoey 發表於 17-3-17 18:26
回覆 shadeslayer 的帖子

中哂我個囡, 佢樂觀到同差過佢成績同學比佢會好閇心,同叻過佢慨同學比佢唔覺得 ...

用挑骨頭的角度, 就係無上進心。但其實只是性格一種, 其可取之處甚多, 看家長會否欣賞。

不會欣賞孩子優點, 打打鬧鬧, 是痛苦的根源。

何況到中學大學孩子漸漸會更有分寸。小學不 burn out , 好奇心重, 中學成績反而(可能)更好成績。

IloveJJ 發表於 17-3-17 19:17
我讀過幼兒教育的(教幼稚園都要有牌架),你講呢樣我識,但呢個只係其中一個方法,仲有好多,相反既都有 ...

我相信有科學, 理據基礎的事。

你有冇見過動物訓練員揸支棍訓練?

有個別特例唔出奇, 但不是大多數。

點教數學? 咪找D數學唔合格的老師教數學, 然後要求包容老師, 再要求家長帶孩子補習囉。

Yanamami 發表於 17-3-17 19:26
呢个我唔同意……阿妹好有小聰明,有記性,善溝通社交,十分貪玩,非常不順攤(有主見),不受擺佈,極之頂心 ...

如果細路好樂觀同樂天和貪玩, 通常唔會太執着成績同目標的事。又有一些因為想討好家長, 做一些自己唔係太想做的事。當然唔係百分百。

咁係非常成熟的表現, 你女呢D係寶來的。

Yanamami  不过性格好难顶,真係人無完美!  發表於 17-3-17 20:12

IloveJJ 發表於 17-3-17 20:04
你以為只有PR有科學根據?我哋讀既時候,係同時有最少另外兩種的(讀書唔叻,唔記得個名稱)。一種是指佢做 ...

N0, N0, 我唔係講只有PR一樣方法和只有PR有科學根據, 我係話PR好處多, 大部人適用係有科學根據。

你以為高層次數學西方好差?你以為香港機械式操數好勁。

教育跟西方的一套定中國一套, 每人都有自由。

IloveJJ 發表於 17-3-17 20:31
還有,我係話我少讚,但我不是雞蛋裏挑骨頭!
上學期,我大仔得了四年來最高名次,連老師都讚他(以往每次 ...

差開得太遠。亦不要對号入座。

IloveJJ 發表於 17-3-17 20:33
不是我以為西方既高層次數學好差,係英國人自己話差咋。我好低層次,我唔識高層次數學的。
...

如果西方教育有一個結構性數學差的現象, 就唔有咁多好工程師, 好精算師, 好分析師, 好數學家。

小學数學, 甚至中學數學, 香港學生操得多成績比較好唔出奇。

palmchristy 發表於 17-3-18 17:32
乜野來的?

大致係考第十名的學生, 將來成就好過第一和第尾。約考第十, 原來以成就來說係最好。

Google 下有多D介绍。

palmchristy 發表於 17-3-18 17:33
正面思維. 即係乜野?

positive thinking, 即樂觀, 由各種情況下也找到可喜的地方, 值得欣賞的地方。對世界充滿希望。
‹ 上一主題|下一主題