用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令小朋友近似native English speaker
樓主: R.Monique
go

令小朋友近似native English speaker   [複製鏈接]

Fish777 發表於 17-7-22 07:56

我看人人不同,我當年少和中國/香港人玩。唔啱key。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

honeybutterfly 發表於 17-7-25 14:44
我識一個小朋友4歲開始讀國際學校, 佢英文流利但系絕對有口音, 始終都系廣東話系母語。 ...

我看一個個人,識一些大過4歲才入lS,好快已 native accent.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 17-7-26 08:46

對,也看本身性格。

阿女讀了幾年傳統中文小學,轉lS的第一個 term, 一些家長因為她口語很好,又同同學玩得好埋,以為她是其他lS轉來的。

所以我說過,小女似乎係天生適合讀lS的人,我回想她在非常傳統的小學幾年,老師家長雙管齊下,試圖令她「聽話順從」一點,原來是夾硬改變她性格,她的生活一定不好過。。。。

貝珠 發表於 17-7-27 15:51
我女(4yr old , IS)就係被我們的港式口音薰陶,冇法,我們會伴讀英文書,雖然平常係大部分時間説廣東話, ...

家長力不所及。交給學校教好了。

qpalzm 發表於 17-7-28 14:41
請問家長英文咩程度先叫夠能力?

每人心中有自己把尺。 在這裏講開的是家長教讀的lS子女英文,教到一口港式英語,在我把尺看來已是力有不逮。為何不用母語說故事呢。

貝珠 發表於 17-7-31 14:08
不是港式英語,只是港式口音

口音是英語的一個範疇,無衝突的,亦無改變我的意見。但講得仔細啲,話明係口音,也很好。

qpalzm 發表於 17-8-4 06:35
但佢個Case伴讀只係佔小朋友接觸英語的一小部份時間,長遠唔應該有大影響。 ...

就算時間短,但亦係孩子年幼,最易學野的時間,父母亦係最有影響力的時候。

長遠有無影響好難講,可能人人不同,意見亦不一,但短期有影響就好明顯。
‹ 上一主題|下一主題