用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇讀聖心幼稚園派到梁鉅鏐小學
go

有冇讀聖心幼稚園派到梁鉅鏐小學 [複製鏈接]

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-11 03:29 發表
我在BK做左好耐資料搜集, 雖然好多人唔太認識, 但係睇佢升中派位真係唔錯, 而小班教學, 學校又會因應唔同程度的學生去加強輔導, 我覺得係一所進取學校, 我將佢放在2志願也是一個好選擇。 ...

好耐沒上 bk .
我想講我個大仔小學是4 年前讀路德會上午畢業 , 小學時真的多功課都不得了 . 真想死啦  .
但又唔覺得多功課是跟升中 ( 派英中 ) 有直接關係  . 老師只是一部分很好. 一部分就麻麻地 ,
那時已經聽到下午校老師好好, 好關心學生 .

因多年前已在自行收生已出現有些困難 , 加上此校多派位而來的學生 .  上下午有意合併,  到最後也不是合併 . 只是改為全日制小學 .  實則 2 校運作 . 而呢幾年升中派位是 跟自己既有的百分比 ,  並不是大家所想是<一間小學 >的 百分比去派位  .

舉例上午校, 大仔那年是52 % 學生是 第一組別 , 如果小6 有 120 人 , 即有 人62人派英中 , 下午校有 34 % , 而學生有 90 人, 即 34人派英中 . 而呢個派位方法是得到上下午校校長 , 家長, 教統局 ( 當時仍未改名) 接受 , 如果沒有忘記 , 此校的特別升中派是今學年就完的. ( 9月 升小6 ). 所以大家都有此認為派位派得好好.  好多學生入到英, 甚至前年 , 有 90 幾人入到英中的美麗傳話 .

我仍認識一些家庭 , 因他們年幼的仔女仍就讀 , 也不想講得此校的派位,  原來那麼特殊 ,  一校 2 制 . 大家都想此校收生質素越好就是好吧 !  因當年 , 2校的校長大家有意見 ,  立場不一 . 大家不肯認是誰併誰 . 現在有些老老師又退休 , 上午校長又離逝 , 都很多家長的仔女又畢業 , 都不願多講 2 校 , 在當年的合併大會上, 曾發生家長大罵校長 , 主任級跟另一校的老師對罵 .

不過派位在跟住呢幾年有沒有改 , 就真的不知道. 總之用手指算出來 ,  9月是最後的一年了 .  以後路德會是真真的一間全日制小學 .  大家不要為了<不認識此校>  , 又<此校好不好 ?> , < 派了第6志願的路德會好不好 >, 而弄得大家不開心 , 作為家長要清楚知道, 要有一間好學敕, 也要有一群好家長, 給他們的仔去讀才成的呀 . 我時時都有跟大仔講 , 有時間跟小學同學回校探下杜老師, 包老師啦 ! 自己 幾時都認為 OK , 就沒有大問題.
‹ 上一主題|下一主題