用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網家長請分享!
樓主: WATHT
go

91校網家長請分享! [複製鏈接]

引用:
原帖由 duduck 於 09-6-9 23:17 發表
有冇派到朱小呀?

其實朱小幾好ga, 我囡宜家6年班, 佢話功課唔太多, 同埋都讀得幾開心....
我鍾意朱小有science科, 係用英文書教ge, 數學科就教深半個學期, 到6年班下學期就教英數, 好似話2010年就4班都會用普通話教中文wol....

我也覺得功課唔多.但bk由當揀小一開始, 見委有家長話<聽一些家長講功課比較多>, 真係R 頭. 因我有2個 , 一個成績好的的 , 一個差少少.佢2個功課量係差不多.唔算多. 相比路德會, 胡上少得多                

原帖由 external 於 09-6-14 10:31 發表
請問各位朱小媽媽, 朱小放第二志願係咪好難入, 叩門入到機會大嗎? tks

都係要努力+緣份.  世上沒有不可能的 .

亞女同學都是這樣. 佢統一填表是沙呂. 當派位落空, 2 邊叩門. 沙呂 INTERVIEW , 見有 BENZ 汨係門口 , 個心突晒. 好後悔 . ( 佢自痹而已,  無人講有 BENZ 實得喎 !) 我地 派入朱小的家長, 緊有話佢, 不過都有替她打氣 .  到了 7 月尾, 8 月頭咁上下才收到入學信. 而亞女也讀得好好作回報.

原帖由 lhung 於 09-6-16 15:36 發表
我個小朋友第一輪抽到朱小,請問知唔知今年會有幾班普通話班,幾年班分精英班?有幾多班精英班呢?謝謝!

有幾多班是普話, 咁要 cmama 或是 mandee 2621, carmen-mami  講好的啦. 她的細女是9月小一生. 加上大女讀緊, 佢清楚的

原則上, 枚長沒有說是精英班. 但 小二時會有一班是普話教中文科, 變相是我地呢的家長認為是精英班. 而我認為又不是啊. 只是 小一學期尾, 全年級首考前 72 名, 而中文科, 普話比教好的學生先揀選此班.

‹ 上一主題|下一主題