用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Pui Kiu 2nd interview
樓主: AliJasEd
go

Pui Kiu 2nd interview [複製鏈接]

舊年我女都係要2nd in,佢有幾間房嘅,有些見校長,有些見副校長咁,我女就分左去見校長.咁羅校長多數都係同小朋友傾偈,都係問d好簡單問題,用中文問,問你平時做乜多?有冇睇電視,睇乜節目等等...又問有冇睇下書,睇乜書.跟住佢就話叫我女講d英文比佢聽下..佢會引導小朋友講.

原帖由 winniemingchu 於 08-11-7 14:51 發表
打電話去學校問過要帶埋小朋友一齊去, 係咪兩個一齊入去見校長呢? 會問些什麼?

家長要陪入去架,一齊入去
都幾驚架

原帖由 winniemingchu 於 08-11-7 16:39 發表
Eunismon,

想問家長是否陪同小朋友入去, 因為我在的時候他很倚賴, 會怕羞.

我係上年見呀
15分鐘左右拉
都好快

原帖由 MMM888 於 08-11-9 00:26 發表
你係米今日見呀,要見幾耐,上次約我個職員就話約10分鐘左右.

你小朋友是否讀1c班的7號呀?
因為我女話佢班有個7號小朋友開學冇耐就退左學
是否你仔呀?

原帖由 aniwong 於 08-11-13 11:05 發表
上年我朋友囝囝in完之後, 是放在waiting list40人的其中一個. 有多少個人要second in, 就不清楚?
朋友囝囝有好幾間waiting list在手 (incl. DBS,& Ying Wah....)
之後Pui Kiu到一月前左右 call錄取,朋友registered. ...

唔係賣花讚花香,培僑真係幾好,我女讀得好開心.功課唔多,評估都唔多,而家開始有默書,我女日日都有默中文,即係今日教完一課就抽D生字或詞語默..8-10個左右,非常之輕鬆.小朋友儲到5個一百分就可以跟老師取禮物.國語學得好快,英文好著重主動表達,所以我自己好滿意呢間學校.

原帖由 aniwong 於 08-11-14 17:40 發表
Hi, 你好!
佢係我朋友的囝囝, 幾靚囝, 眼大大, 白白淨.英文名V字頭.
我有一個囡, 係沙田柚, 現在等學校網上公布結果, 我都希望Pui Kiu收佢, 咁就一天都光晒!!!!
可不可以分享下你囡囡的校園生活???
謝謝!

...
‹ 上一主題|下一主題