用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

回覆:BBQQmomi 的帖子

我個人不太喜歡rhs所以不評論。其他以地理位置計,高幼會較合適。升小佢地都不是直上,但我諗唔會收行少,否則難引人報,你想有間backup都唔錯。不過因為學校老師都新,我識人係裡面讀,佢就話其實教得唔太好,佢都想轉校。如果宗教係你考慮因素,似乎救恩岩你多d。

其實你都好清楚分別,視乎你最後首要考慮係咩?一條龍,位置定宗教。但rhs的中學唔係太得,你都唔好諗住同佢一條龍,小學之後都要轉。

回覆:allysharlin 的帖子

佢話老師好新,唔係教得咁好,但家長都唔咁公開,好似校長都會上ek。另外行政亦比較亂,淨係安排校車亦折騰家長好耐。佢大仔本身係九龍塘名幼讀,或者要求高些。

引用:Quote:原帖由+cheung_chit+於+12-12-19+發

原帖由 GCG 於 12-12-19 發表
說到家長因校長睇bk硬說我地家長唔咁公開實屬無聊之談,對好入座吧了!

...

我只是覆述朋友的親身經歷及評價,不是道聽途說,犯不著說人家無聊吧?

行政混亂,他最不滿是校車安排,他認為學校及校車公司評估不到有幾多學生需要,公司開頭根本應付不到,所以覺得亂。

教佢細路的老師,佢的確覺得好新,教得麻麻,佢同班的家長有同感但不敢公開批評是事實。這是一種看法,儘管你覺得是無聊。

我冇去考到高幼,無必要唱好唱衰,只是分享朋友的意見。我前面也提過我朋友要求可能較高。當然我也不便說太多他的背景,講真學校依家咁少學生,要估邊個不滿,有心搵唔難。

引用:我曾打去高小問過,佢唔似蘇淅,教恩咁,承

原帖由 smalltigerwly 於 13-01-22 發表
我曾打去高小問過,佢唔似蘇淅,教恩咁,承認高幼係其幼稚園,佢話高幼唔係高小高中同一辦學團體創辦,同佢 ...
下?乜原本佢同小學中學唔係同一辦學團體?咁都冇乜保障喎,佢話爭取,但人地唔係真係會預留,咁都係得個講字。同一辦學團體就話點都睇住kg, 唔會唔理學生,但唔同辦學團體,真係可以話知你個喎!

引用:但聖保羅堂唔會收人$4200月費喎! 好老實,

原帖由 gillgillkwok 於 13-01-22 發表
但聖保羅堂唔會收人$4200月費喎!
好老實,如果你係冇關係的話,我覺得唔需要俾咁貴去做白老鼠喎!

...
但聖保羅堂冇sell自己同spcc有聯繫,亦冇叫自己做spcc幼稚園部喎。話自己係幼稚園部,但又講到間小學同自己冇關咁,好不負責任。

引用:還有,我一直心諗你話要睇面試,我咪配合下

原帖由 Gerard 於 13-01-22 發表
還有,我一直心諗你話要睇面試,我咪配合下,努力下,但最唔鍾意佢話咩同幼稚園無關係,只不過用左個高主教 ...
即係你都可以開間牛津劍橋學校配合人地課程,但其實同人冇關。

回覆:smalltigerwly 的帖子

不如你問多次學校,睇下另一個職員的說法是否一樣,唔係打去高小問,咁會清楚些。如果真如你所講只係大家差唔多時有優勢,咁真係要諗是否值得搏。當初你申請時應諗住係半龍校,佢唔收晒,但只要你保持到係頭一批,你點都唔使煩,但依家唔係喎,若果出面來的全部勁過你,就算你係高幼第一都冇得入。當然實際情況冇咁極端,又或者佢教出來的全部勁到收晒,但呢樣野冇得估,如果真係最後都靠自己,咁外面學校可能更好。

回覆:gillgillkwok 的帖子

如果佢收咁貴學費,又講唔倒實收幾多,讀間有學卷的再用4000幾俾小朋友去學野,可能更有競爭力。

回覆:allysharlin 的帖子

為何校長連推薦信也不寫呢?唔肯個個都寫定係一個都唔寫?

引用:回復+longbear+的帖子 我見高幼同高小既資

原帖由 cowboy_mama 於 13-01-23 發表
回復 longbear 的帖子

我見高幼同高小既資料寫辦學團體都係"天主教香港教區", 想問辦學團體有咩唔同呢? 唔 ...
我想是所有天主教學校都係香港天主教教區辦,但唔同學校由唔同的從屬團體,好似聖心,聖嘉勒,高主教之間各無關係,依家最估唔到高幼打正高主教個招牌,但原來高小都唔認同佢有聯繫。希望唔好有家長之前以為佢係半龍搏得過,而放棄了其他更好但冇龍的幼稚園。

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

來緊有冇家長簡介會?到時三口六面問清楚校長啦!好過估估下,職員答覆亦不能作實。

引用:回復+BBQQmomi+的帖子 但我上年聽過KY的講

原帖由 myhappybb 於 13-03-05 發表
回復 BBQQmomi 的帖子

但我上年聽過KY的講座, 個校長話小一學位只有100個, 只會撥50個俾幼稚園學生, 但幼 ...
係呀。BBQ你考慮清楚先,救恩係揀學生上小學,唔係唔抽獎就有得直上架。

引用:Quote:原帖由+cheung_chit+於+13-03-05+發

原帖由 QQQme 於 13-03-05 發表
我朋友個仔, 去年KY K3畢業, 自己一早放棄直升, 大抽獎中咗第一志願 般小, 之後KY有職員打俾我朋友, 話學校 ...

我朋友的朋友個仔,或者學校唔欣賞,阿哥讀緊小學都唔收返,亦係舊年k3。另有朋友的仔讀緊k2, 佢都話唔保證收的。之前有家長話,有程度跟不上的學生被勸轉校,都是近期的,大家應該可以search到。所以BBQ問清楚先。

引用:吓?++但我真係上個星期先直接打去KY小學問,

原帖由 BBQQmomi 於 13-03-05 發表
吓?  但我真係上個星期先直接打去KY小學問, 佢係咁答我話基本上如果小朋友唔係太差, 都可以直升上其 ...
你睇下答你的係咩人,係咪權威,你話你想搵主任問啦,如果佢求其一個職員答,最後校長話唔係咁,冇人會賠返個位俾你架!

引用:Quote:原帖由+BBQQmomi+於+13-03-05+發表吓

原帖由 cheung_chit 於 13-03-06 發表
你睇下答你的係咩人,係咪權威,你話你想搵主任問啦,如果佢求其一個職員答,最後校長話唔係咁,冇人會賠返 ...
如果係咪直上小學唔係你考慮冇乜所謂,若呢個係你決定性因素,一定要搞清楚。

引用:回復+cheung_chit+的帖子 我亦聽過朋友的

原帖由 芷妍媽媽 於 13-03-06 發表
回復 cheung_chit 的帖子

我亦聽過朋友的仔今年是K3, 告知因中文不好而不能直升。我明白學校不能收晒所有 ...
救恩小學頭兩年不用考試,但小學高年班程度不算淺,你可以去小學版睇下。

‹ 上一主題|下一主題