用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 可否給我一些意見
go

可否給我一些意見 [複製鏈接]

今年TIMEONLINE D私校好多都唔會有排位GA,佢個HEADING都有寫原因, 所以我唔知你個排位點嚟呀, 但你想CHECK番今年D成績, 其實可以睇番ISC個網 (www.isc.co.uk).

至於學位問題, 其實情況有少少唔同香港, 佢哋既申請以YR9 同 YR10 D 學位相對緊張D(除非間學校係由YR 9開始收起), 但到6TH FORM D 學位相對就無咁緊, 只不過因為好多學校都會早 報名(一年前), 咁所以如果你有足 夠時間, 應該學位上 問題不大, 反而好實際係學生程度夠唔夠讀該間學校呀

Talbot Heath 好難入, 如果只係ADMIN問題都值得入, 你要知道, 讀書同行政 係兩樣嘢嚟GA, 咁你個女都係去讀書, D單或文件係你OR你AGENT 同學校DUE嘛, 咁讀到間好學校既話,為咩只係因為佢ADMIN渣D而唔讀啫

原帖由 bp123 於 09-11-16 16:52 發表
由此心目中既budget係學費below GBP6,000而ranking not over 500 既學校, 所以選擇會較為狹窄.
仲有一間Talbot Heath School要係12進行entrance exam先決定收唔收.  不過聽Agency話有學生feedback間學校係Admin方面 ...

這個是私校榜呀, 咁第千零間學校比較, 真係上到榜至係當中既中上 成績WOR....但其實英國有成2千幾間學校, 當中包括官校,  當然會有好成績既官校, 但大部份成績比較差既亦都係官校, 舉例之: 全國平均既GCSE合格率每年通常約55%, 而大多數既私校都可以做到80-100%合格.

至於Talbot Heath, 雖然你小朋友讀YR 9, 但比個IDEA你, 以會考生計, 多數佢肯收既,通常喺HKCEE度都會攞到AB Grade既學生,咁可想而知有幾難入

其實如果你唔嫌OCKBROOK細D,佢其實成績同TALBOT唔差好遠呀,但佢相對地就易入D,但讀得Yr 9女校,多香港生,你就預咗會多D是非咁囉,如果你個囡囡係八妹仔都好D,但如果佢唔係就可能覺得煩D囉

原帖由 bp123 於 09-11-25 16:54 發表
學校既ranking係以下web-site搵到
http://www.timesonline.co.uk/parentpower/search.php

Ockbrook School before Nov/27要交留位費GBP1,325.  如果要考Talbot Heath in Dec, 即係要比左留位費先考?
請問知唔知Tal ...

‹ 上一主題|下一主題