用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否轉幼稚園一問......
go

應否轉幼稚園一問...... [複製鏈接]

學童病咗一星期,幼稚園不聞不問, 還說學童病假須由家長知會, 學校不會主動查詢缺課因由, 如此表現是否不關心小童???  校方可有想過缺課可能同學校有關連??

另校方新制度, 上課鍾響後, 校門關上, 如學生遅到,  不能進入校園, 直到週會完結後才開門, 讓學生站在門外看其他小朋友上週會和早操活動, 讓小朋友難過作呈罰, 如此教導大家能接受嗎????  其他幼稚園是否有相同制度??
   0    0    0    0

自從小朋友被迫站在門外看其他早操後, 就發惡夢叫'唔好關門', 現在唯有希望他盡快忘記la,
另外學校有幾位外籍小朋友, 又有外籍教師, 可是總覺得外籍老師只照顧幾位外籍小朋友,  從未見外籍老師同其他小朋友談話, 你地d幼稚園可有同樣事發生????  有時覺得外籍老師只是學校用來招攬學生的工具, 對學生英語無什幫助, 我小朋友日日上堂, 接觸外籍老師, 面對其他外籍人士同樣害怕, 真不知如何解釋, 這是另外原因使我考慮幫小朋友轉校, 當然我都擔心小朋友會唔捨得現在d朋友仔, 其實發覺小朋友巳同其他1,2位同學建立了友誼, 曾經問小朋友如果幫佢轉校佢會點?  佢竟然答會掛住小朋友, 都唔知是真是假..... 有d頭痛, c6就講明唔like幼稚園, 小朋友又話會掛住同學仔,真煩.....

我都同意sheffield的講法, 同時相信自己疼愛小朋友, 不經不覺對校方有點微言, 深信每位父母都會肉緊自己孩子, 至於什麼叫港孩??  我就不大明白, 唔知道怎樣才是港孩, 應具備什麼?? 在香港出生算唔算?  e + 好多大陸人來港生小朋友, 係咪巳變成港孩?  而你又是否港人?? 唔知你可有孩子嗎?  如果有, 我都希望你會好理智面對你小孩所發生的所有事, 唔會讓你孩子變成你所貶低的'港孩" 吧

原帖由 rabbit1806 於 10-4-24 16:46 發表

300 % 同意kfy 同sheffield私意見...

樓主的諗法, 令我終於明白為何有"港孩"出現

好多謝你意見分享, 終於了解什麼是'港孩', 如此說來相信大多小朋友都或多或少有'港孩'的特徵, 說穿就是想罵父母不懂教育, 這是我第一位小孩, 就是不懂才發表詢問, 想不到被人罵, 還要貶低孩子, 真是父母連累小孩, 我都希望rabbit1806,同各位不會學我, 詢問變被罵, 各位出於關心提供意見, 好感謝, 我都會嘗試去理解, 許多時,感情會蓋過理智的分析, 針唔到肉如何知痛, 情理上大部份人均覺我不是, 到實際遇上,又有幾人不肉痛自己小孩?   我小孩巳幾天連續發惡夢, 這2天仲病倒, 幾位老人家責怪, c6又埋怨, 我小朋友一向活躍好動, 不怕外人 + 熱情多說話 + 主動, 可能外籍老師只是學校生招牌吧, anyway, thks

原帖由 kfy 於 10-4-25 08:32 發表
「港孩」一詞,是來自黃明樂寫的書。我認為這本書可謂近期給父母看的好書之首!

http://wongminglok.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html

其實我諗在BK分享的,大都是父母,而且也一定關心自己的兒女。只是,怎樣做才算 Lo ...

謝謝你支持, 和讚成, 有人認同, 個心都舒服d, 是問有誰唔為小孩設想, 我都希望小朋友從中學習適應環境,  + 將來派間好小學, 唔想在小學階段再同小朋友轉校, 都好謝各位媽咪的意見, 感激,感激

原帖由 evacalbee 於 10-4-27 01:01 發表
duckykong,BTW,我讚成轉架!有媽咪同我講過,小朋友轉校都係學習的一部份呢!其實小朋友去到新校,識到朋友仔,都係會好開心的~ 
唔好諗太多了,諗太多會令自己煩到嘔的,我正努力逃離這個困境,漸見曙光!信自己吧!

加油加油! ...
‹ 上一主題|下一主題